CESTY ZA VODOU VI. díl: ČESKO OKEM DRONU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

CESTY ZA VODOU VI. díl: ČESKO OKEM DRONU!

Konec »slzy«. Dřív byla odlišná barva řek jasně poznat.
Konec »slzy«. Dřív byla odlišná barva řek jasně poznat. (Foto: David MALÍK)

Zdánlivě běžné a nezajímavé věci v sobě mnohdy skrývají mnohem víc, než si myslíme. A stejně tak to je i s některými místy, která jsme v rámci putování za krásami vody navštívili. Objevili jsme je z výšky, ovšem když se dozvíte ještě něco o jejich historii, získáte na ně nový pohled. Jako na opuštěný kostel, jemuž stavba přehrady odřízla přístupovou cestu nebo rybník Vražda, který svůj strašidelný název nedostal jen tak náhodou.

POUTNÍ KOSTEL SKOKY

Určitě jste už mnohokrát zvolali panenko skákavá. Víte, jak ale úsloví vzniklo? Právě v bývalé vsi Skoky, v poutním kostele Navštívení Panny Marie. Místo má neuvěřitelnou historii i náboj a i když už z něj mnoho nezbylo, stále stojí za návštěvu. Bývala to ves jaká každá jiná, přes 100 obyvatel, fara, škola, hostinec, obchod.

Jenže po roce 1945 vysídlili německou většinu a ve vesnici rázem zůstalo jen 43 lidí a prázdné domy. Lidé postupně odcházeli a obec zrušili a připojili k jinému městu. Definitivní konec znamenala výstavba vodní nádrže Žlutice v roce 1968, která Skoky odřízla od zbytku světa, zatopila jedinou přístupovou silnici.

Zbyla jen jedna poslední paní, kterou ovšem v roce 1982 našli mrtvou ve studni. Od té doby ves ponechali svému osudu, zůstala jen budova hostince a právě poutní kostel. Ten lidé navštěvovali kvůli obrazu Panny Marie nad oltářem, který prý měl léčivou sílu. Dobrovolníci teď zloději poškozený svatostánek vlastními silami zase dávají dohromady.Voda, jak známo, je základ života. Pokrývá 71 % povrchu Země, přes 62 % vody tvoří naše tělo, bez vody vydržíme asi tak sedm maximálně deset dní.

A Češi jsou národ vodomilů! Mají k tomu ideální podmínky. Jezdí tzv. vodu, což obnáší, že např. na kanoích či raftech splouvají řeky; a že máme jednu krásnější než druhou! Plují na člunech či jachtách po přehradách a rekreují se.

ZDYMADLO V PODĚBRADECH

Na své vodní stavby můžeme být v Česku hrdí, některé jsou opravdu skvosty. Jedním z nich je i zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech, které nejenže i po skoro sto letech stále fungují, ale také jsou působivé na pohled. Přímo proti nim je totiž položen poděbradský zámek.

Na Labi je vybudovali kvůli zlepšení dopravy a omezení povodní. Stavba se vlekla i kvůli vypuknutí 1. světové války, vše včetně plavební komory zkolaudovali v roce 1923. Tím ale seznam vodních zajímavostí ve městě nekončí, nedaleko zdymadla je i soustava vzniklá na místě pískového dolu. Koupaliště Jezero už slouží k rekreaci, hned vedle se ale pomocí těžké techniky stále těží.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.