Kluk (†13) se vsadil, že plave rychleji... Skočil! A utopil se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kluk (†13) se vsadil, že plave rychleji... Skočil! A utopil se!

Záchranáři hledali chlapce celou neděli.
Záchranáři hledali chlapce celou neděli.

BŘECLAV – Obyčejná klukovská sázka o to, kdo doplave do středu řeky rychleji, se stala osudnou chlapci (†13) z Břeclavi. Ten spolu se svým kamarádem skočil do Dyje poblíž sídliště U Splavu a snažil se sázku vyhrát.


To se mu však nepodařilo, bouřící hladina jezu se nad ním totiž nenávratně zavřela.

Už od sobotního večera na místě zasahovali hasiči i policie se svými potápěči. V noci museli pátrání přerušit a začít znovu až v neděli ráno. To se do akce již zapojila další jednotka hasičů i s čluny. „Můžu potvrdit, že na místě operují dvě jednotky hasičů, profesionální i dobrovolní,“ uvedl pro Aha! mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Chlapec se ztratil ve vodě pod splavem v centru města nedaleko sídliště U Splavu, a to v místech, kde jsou silné spodní proudy. Podle svědků se měl vsadit s kamarádem o to, že do Dyje skočí a doplave k betonovému výstupku mezi pevnou a spouštěcí částí jezu. Když se však jeden z chlapců dostal z běsnícího živlu na břeh, po kamarádovi nebylo ani památky.

Policisté i hasiči přijeli na místo po sedmé hodině večerní. Hladina Dyje však byla tak vysoká, že se záchranáři nemohli dostat k jezu blíže než na deset metrů. Mohly za to víkendové deště, které řeku rozvodnily. Před půlnocí proto pátrání přerušili a požádali o pomoc vodohospodáře. Těm se podařilo, díky opatřením na přehradě Nové Mlýny a odklonu toku druhým korytem přes Poštovnou, vodu na splavu výrazně omezit.

Dno řeky prohledávala celou neděli pětice policejních potápěčů. „Čluny hasičů prozkoumávají břehy dále po proudu, kam by mohla voda tělo odnést,“ upřesnil práci hasičů Haid. Přestože záchranáři pátrali po chlapci celý den, jejich snaha vyšla naprázdno.


Autor: (nek)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.