Panika v Evropě: JED VE VAJÍČKÁCH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Panika v Evropě: JED VE VAJÍČKÁCH!

V Německu objevili vejce s nebezpečným s pesticidem fipronil.
V Německu objevili vejce s nebezpečným s pesticidem fipronil. (Foto Aha! – Mária Rušinová, koláž Aha! )

Vejce z Nizozemska jsou v Unii jedny z nejlevnějších. I proto se hojně dováží do jiných zemí. Jenže... V Německu přišli na to, že obsahují zdraví škodlivou látku, která může ohrozit játra či ledviny!

A kontroloři už hledají »jedovatá« vejce i v našich obchodech.
Deset milionů vajec s pesticidem fipronil se dostalo z Nizozemska do Německa. Řekl to dolnosaský ministr Christian Meyer. A obchodní řetězce tam, v Belgii i v zemi původu, tedy v Nizozemsku, začaly stahovat miliony slepičích plodů. Podle nizozemských úřadů je množství toxinu ve vejcích malé a pro dospělého nepředstavuje nebezpečí. Hrozbou ale může být pro děti.

Kontroly i u nás
I Česká republika proto začala »smýčit« v regálech. Na vejce i kuřecí maso ze šesti evropských států si kvůli jedu posvítí Státní veterinární správa. Nizozemská vajíčka, která jsou lacinější, než ta česká, se totiž dostávají i do našich obchodů. Je jich však málo a poslední dodávka měla být někdy v květnu.

Pomůže to?
A co fipronil v Česku? „Spíš si myslím, že ho naši chovatelé nepoužívají, protože vejce jsou neustále kontrolována. Ani riziko, že by se sem toxická vejce či maso mohly dostat, podle mě není veliké, protože se k nám z Nizozemska dováží jen marginální množství,“ řekl Aha! agrární analytik Petr Havel.

Jedním dechem však dodává, že by kauza mohla pomoci českým exportérům vajec. Právě ta naše jsou totiž dlouhodobě nezávadná, a tak by po nich mohly s ještě větší radostí sáhnout řetězce v cizině.

O jaký jde jed?
Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. (ČTK)

Jak nakoupit hezky česky?
Čtěte kódy na skořápce!
I. První číslice znamená způsob chovu
0 = ekologický chov
1 = vejce z volného výběhu
2 = vejce z chovu v halách (na podestýlce)
3 = vejce z klecového chovu
II. Země původu CZ (Česko), PL (Polsko), DE (Německo), BE (Belgie), NL (Nizozemsko) apod.
III. Číslo hospodářství

Přečtěte si
hejpockej
14. 10. 2017 • 02:54

zasadne kupovat vejce z volneho chovu, jsou drahsi, ale zdravejsi a nemaji negativni energii. Slepice v klecich jsou chudery, namackany, stoji cely zivot na dratech, zerou jen co jim nasypou, tedy chemickej humus co by jinak nejedli, jsou v pernamentim stresu, vydrzi tak dva roky... jelikoz jsou tyto slepice vesmes nemocne, zloutky jsou blede, obrostle blanami, diky stresovym hormonum, nekdy najdete i krev, atd, proste humus na bliti vejce. Usetrit a zrat vejce z nemocnych slepic a timto podporovat smejdy co si na nich masti kapsy, pekne dekuju, radsi priplatit za volny chov a kupovat min.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.