Šokující průzkum: Třetina Čechů nemá na týdenní dovolenou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šokující průzkum: Třetina Čechů nemá na týdenní dovolenou!

Lákají nás na pláže, ale ne každý na pobyt v zahraničí má.
Lákají nás na pláže, ale ne každý na pobyt v zahraničí má. (Foto Aha! – Jakub Poláček, Ladislav Křivan, koláž Aha!)

Písečné pláže a hukot moře? Nebo aspoň týden s rodinou mimo domov? Tak o tom si může skoro třetina Čechů nechat jen zdát! I tak jsme na tom ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie statisticky dobře. Například skoro polovina Slováků nemá na to, aby se vypravila za hranice všedních dnů!

Z čísel Eurostatu vyplývá, že rodinnou dovolenou mimo svůj domov si nemůže dovolit 28,9 % Čechů. Průměr v Evropské unii je ještě o něco vyšší, skoro 33 %.

Situace se lepší
Podle ekonoma ze společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy (36) se ale situace za posledních pár let zlepšila. „Podíl Čechů, kteří si nemohou dovolit týdenní dovolenou ani jednou ročně, je sice poměrně vysoký, nicméně je nižší, než byl v těch uplynulých letech, kdy přesahoval, tuším, i čtyřicet procent,“ řekl Aha! ekonom.

Vysvětlil také příčiny, proč Češi nemohou cestovat: „Životní úroveň pořád roste pomalu, a proto si stále vysoké číslo českých domácností dovolenou dovolit nemůže. Tento poměrně neutěšený fakt je dán vývojem v posledních letech, kdy nerostla produktivita práce v České republice. Pokud ta neroste, nemůže růst ani životní úroveň,“ upřesnil Kovanda.

Zlé intervence
Za pozitivní krok označil Kovanda v této souvislosti konec intervencí (umělé oslabování kurzu měny – pozn. red.) České národní banky. „Vlastně bránily tomu, aby rostla životní úroveň Čechů,“ míní ekonom.

Produktivita práce a dobrá kondice české ekonomiky jsou podle Kovandy hlavními předpoklady, aby mohlo více Čechů trávit dovolenou mimo domov.
Varuje ale, že tento trend nebude trvat věčně.

„Podíl bude klesat jen do nějaké další krize, kterou následující dva roky nevyhlížíme. Je ale jisté, že nějaká přijde, zadělává se na ní už teď a je jen otázkou času, kdy k ní dojde.“

Kdo trpí nejvíce?
Své cestovatelské choutky lépe uspokojí lidé z velkých měst, kde je životní úroveň vyšší. Naopak obyvatelé okrajových částí republiky si cestování mohou dovolit jen stěží. Týká se to hlavně regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti, jako jsou severní Morava nebo severní a severozápadní Čechy.

Podle Kovandy jsou na tom špatně i lidé v některých místech Jihomoravského kraje. „Jsou to tedy spíše obyvatelé menších měst a venkova. Je to napříč domácnostmi. Jsou to mladí lidé s dětmi i důchodci s podprůměrným starobním důchodem,“ dodal ekonom.

Cimický: Může to skončit osobní tragédií
Nemožnost cestovat na dovolenou může pro některé lidi být velmi frustrující. Podle psychiatra Jana Cimického (69) mohou mít totiž pocit, že nemají takovou společenskou prestiž jako jejich okolí.

„Ti lidé budou mít touhu to nějak udělat, tak si na to třeba neuváženě půjčí a nebudou na to mít. Takže to budou řešit dalšími půjčkami, čímž se dostanou do pasti. A to může skončit až nějakou osobní tragédií,“ varuje před neuváženým uspokojováním dovolenkových tužeb Cimický.



Přečtěte si
-bello-
4. 8. 2017 • 23:41

Životní úroveň zaměstnanců tady pohnojila vláda nejen Havla, ale tehdy i Klause.Bankéřům atd. dával na začátku své éry neuvěřitelné zlaté padáky, ale lidem - zaměstnancům , kteří v té době sametu 1989 a dalších pár let odcházeli do důchodu, dal směšný důchody, morálně asi tak pochopitelný, jako Kalouskových cca 45 Kč v nedávné době! Státní zaměstnanci,(kteří si neulejvali stranou na daních jako živnostníci , kteří jsou mimochodem dodnes zvýhodňováni ) byli oceněni hnusně .A myslím ani neexistovala možnost, aby byli v nějaké penzijní pojišťovně před tím sametem 89 .Byl to na ně hnusný podraz. Za Klause v té době převyšovaly platy poslanců a senátorů příšerným procentem nad mzdami lidí.Dnes je to cca srovnané do přijatelné míry. No a z té doby jsou patrně důchodci, co na výdaje moc nemají, navzdory valorizacím! Myslm, že na venkově to mají dnes lidi ještě mnohem tvrdší.

-bello-
4. 8. 2017 • 23:30

Fakt nevím, proč by měl byt jedinec frustrovaný z toho, že např. jeho soused objel zeměkouli 2 x a on sám nevycestoval .Takový jedinec je blbec , který je patrně vždy frustrovaný z toho , že on nemá na to , co má ten druhý. Rozesmálo mě , že 50 % Slováků nemá na to, aby vyrazilo za hranice...Přece víme, že jedna polovina Slováků dala dohromady úspory na jízdu via Praha a ze Slovenska sprostě zdrhla a druhá polovina - ta jejich , " naděje slovenského národa " v Luníku na občanky svých příbuzných už dávno, tak jako tak do Čech cestuje, s výhodou " těhotně " https://www.youtube.com/watch?v=Eg4SvAvYNYI

aveneta
4. 8. 2017 • 21:16

Smutné....ale mnoho lidé v mém okolí si bohužel nemůže dovolit ani 5 tisíc na skromnou dovolenou.... ale oni platí nájem a inkaso, nemají dluhy narodíl od těch cigošů, kteří jen žijí z dávek

gaysknirem
4. 8. 2017 • 15:32

I V. Havel přiznal, že se zanedbal sociální systém. Ale jak je to možné? Co se však nezanedbalo byly zákony, které zvýhodňovali a i dnes často zvýhodňují zaměstnavatele / podniaktele/ nikoliv velkou všetšinu občanů, tedy zaměstnance. Nakonec se to projeví i na zdraví a dopad budeč úplně na všechny. Zatím si někdo může paltit lepší zdravotní péčei, ale kvalitních léakřů uibývá, studium je nekvalitní, a třak se odcvhází jinam a sem přichází ti, kteří neumí ani dobře česky .Zůstavjí ti méně šikovní, nebo ti co studovali o víkendu.

petrpupkin
4. 8. 2017 • 14:16

To nemají na žádnou a ani na dovolenou v Česku.Mohou být stokrát nad věcí,ale kde není ani čert nebere.Je vidět,že tady lidé nemají tušení jaké jsou důchody a jaké jsou náklady na základní život.Což je nájem a energie,jídlo,léky,hygiena,prací prostředky,oblečení a další. Průměrný starobní důchod v Česku 11 441 Kč,a mnoho lidí na něj nedosáhne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.