Přání k MDŽ přišlo 13 let po smrti adresátky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přání k MDŽ přišlo 13 let po smrti adresátky!

Tato obálka šokovala celou rodinu Ivana Hanuše.
Tato obálka šokovala celou rodinu Ivana Hanuše. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Dlouhých 28 let a 19 dní trvalo tehdejším sovětským, následně ruským a našim pošťákům, než ze Soči do Prahy doručili blahopřání k Mezinárodnímu dni žen.

Mezi oběma městy je to po silnici nejkratší cestou 2599 kilometrů, vlakem cesta trvá dva dny. V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit spočítali, že kdyby dopis s přáním, které je tam nyní vystaveno, měl doručit jeden z nejpomalejších tvorů světa – želva, byla by 15krát rychlejší než pošťáci obou zemí.

Obálka ve schránce
„Přání bylo ze Soči odesláno 7. března 1989 a do schránky v Praze dorazilo letos 26. dubna,“ říká syn české adresátky, bývalý policista Ivan Hanuš (64). Přání k MDŽ přišlo 13 let po smrti jeho maminky. „Poslala ho ze Soči lékařka, se kterou se tehdy při pobytu v tehdejším Sovětském svazu moji rodiče seznámili,“ vypráví Hanuš.

Obálka s přáním dorazila nyní do schránky bytu, který už po adresátce užívá její vnuk. „Byl to pro nás pochopitelně šok. Na druhou stranu si říkám, že zcela určitě existuje jakási pošťácká čest, která i po letech velí dopis doručit.

Nikdy už nezjistíme, kde se to přání zaseklo. Bylo to však až dojemné a vzrušující, otevírat po těch letech dopis, který byl určen mé zemřelé matce,“ přiznává současný majitel kuriózní poštovní zásilky.

Hledají pisatelku
Nyní se rodina pustila do pátrání po pisatelce dopisu. „Podle telefonního seznamu ze Soči se mi podařilo zjistit, že adresa odesílatelky stále existuje. Napsal jsem té dámě dopis a poslal jsem jí i kopii jejího přání. Tak uvidíme, zda se ozve,“ doufá Ivan Hanuš.

Víte, že...
...po nejdelší době doručená poštovní zásilka u nás byla doposud po 22 letech?
...světový rekord drží pošta v USA, kdy zamilovaný dopis putoval mezi partnery 52 let? Ti byli mezitím nejen oddáni, ale už i šťastně rozvedeni.

Na video o dopisu se podívejte zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.