Nad Prahou krouží každou hodinu 12 apoštolů! 1+1 vstupenka ZDARMA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nad Prahou krouží každou hodinu 12 apoštolů! 1+1 vstupenka ZDARMA!

Pohled na mechanismus pohybu dvanácti apoštolů zblízka nabízí okénko z předsálí kaple.
Pohled na mechanismus pohybu dvanácti apoštolů zblízka nabízí okénko z předsálí kaple. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Martin Sekanina, ČTK, ara)

V úžasu před ním stanou tisíce turistů denně. Staroměstský orloj obdivují lidé už přes 600 let. Dokonalé dílo astrologů, techniků a hodinářů patří k Praze stejně neodmyslitelně jako třeba Karlův most.

Orloj není jen obří časomírou, ale také pomocníkem astrologů a mágů. „Mystika při jeho vzniku hrála důležitou roli,“ řekl Aha! průvodce po Staroměstské radnici Daniel Rejman. První hodiny byly na věž z roku 1380 umístěny v roce 1402, samotný orloj až o osm let později.

Na vzniku se podíleli královský hodinář Mikuláš z Kadaně (†70) a osobní astrolog a lékař králů Václava IV. a Zikmunda Lucemburského, profesor pražské univerzity Jan Šindel (†73). Podle jeho výpočtů Mikuláš sestrojil klenot Staroměstského náměstí, o němž se poprvé psalo 14. října 1410.

Slepý orlojník Hanuš
Dnešní podobu dal orloji v roce 1490 Mistr Jan Hanuš, zvaný Růže († po roce 1497). „Legenda o jeho oslepení je putovní. Podle pověstí se stejný osud nevyhnul orlojníkům po celé Evropě,“ popisuje skutečnost Rejman.

Hanuš celý hodinový stroj nejen opravil, ale také zdokonalil a přidal kalendárium, odměněn byl domem a velkým ročním platem. Dalším mistrem orlojářem, který mezi lety 1551 až 1570 inovoval byl učenec Jan Táborský z Klokotské Hory (†72). Pak ale přišly zlé časy.

Chtěli ho prodat
Orloj chátral, po konci třicetileté války (1618 až 1648) fungoval nepravidelně, než se zastavil docela. V roce 1787 ho pražští radní chtěli nechat odvézt do starého železa. Přežil a po opravě hodin fungoval do roku 1824.

Čtyřicet let poté měl být dokonce prodán! Tomu ale zabránila veřejná sbírka, po které se dočkal apoštolů a kalendářní desky od Josefa Mánesa (†51). „Je to jeden z nejdéle fungujících mechanismů, který je v provozu za pomoci řady původních součástek,“ dodal Rejman.

Co je na orloji?

Stroj se kládá se ze zhruba 350 částí, originály z počátku 15. století tvoří stále jeho zhruba tři čtvrtiny. Astronomická část (takzvaná sféra), zobrazuje staročeský i novodobý čas a právě probíhající astronomické jevy jako východ a západ Slunce, pohyb Slunce, Měsíce a dalších nebeských těles.

Soustavě stejně jako ve středověku rozumí jen odborníci. Srozumitelnější je spodní kalendárium. Ukazuje dny a měsíce včetně astrologických znamení. Nejvíce však upoutají figury dvanácti apoštolů přecházejících v horní části orloje za okénky dřívějšího žalářní kobky, kde bývali vězněni šlechticové.

Od kdy jsou apoštolové součástí orloje, není přesně známo, celý archiv za 2. světové války shořel. Na vyobrazení z roku 1790 jsou okénka ještě prázdná, tak to bylo patrně v 19. století. S jistotou jsou figury na orloji od roku 1866, v roce 1945 spolu s radnicí shořely a byly vyrobeny nové.

Levé okénko
sv. Jakub Mladší valchařská hůl
sv. Ondřej kříž ve tvaru X
sv. Tadeáš kyj
sv. Tomáš kopí
sv. Jan kalich
sv. Barnabáš svitek

Pravé okénko
sv. Petr klíč
sv. Matěj sekera
sv. Filip kříž
sv. Pavel meč a kniha
sv. Šimon pila
sv. Bartoloměj kůže

Pozor, UŽ ZÍTRA jen v Aha!
1 + 1 VSTUPENKA ZDARMA NA STAROMĚSTSKOU RADNICI

Pozor, je tu další exkluzivní akce deníku Aha!. Po 1 + 1 vstupenkách do Werichovy vily či Tančícího domu nyní můžete navštívit tajemná zákoutí pražské Staroměstské radnice, jejíž stavbu posvětil Jan Lucemburský. Prohlídka magického podzemí včetně šatlav je exkurzí do historie budovy, která na místě stojí bezmála 680 let.
V zítřejším vydání Aha! najdete speciální kupon. Vystřihněte si ho, kupte si v pokladně Staroměstské radnice vstupenku a druhou dostanete zdarma.

Nezapomeňte!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.