Narodil se kočkodan Campbellův: Je to malý Zázrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Narodil se kočkodan Campbellův: Je to malý Zázrak!

Kočkodan Campbellův se narodil v královédvorské zoo poprvé. Je to druh, který chovají v Evropě jen tři zahrady.
Kočkodan Campbellův se narodil v královédvorské zoo poprvé. Je to druh, který chovají v Evropě jen tři zahrady. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Po pěti letech od založení chovu kočkodanů Campbellových se královédvorská zoo dočkala prvního mláděte. Je to klučina, který dostal jméno Miujiza, což v překladu ze svahilštiny znamená Zázrak.

„Kočkodánka porodila samice zvaná Velká a jeho otcem se stal samec, který byl přivezen z Jihlavy,“ uvedla mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Malému opičátku, o které se jeho máma bude starat asi dva roky, jsou nyní dva měsíce. Je již hodně aktivní a návštěvníky baví svým dováděním.

Kočkodani Campbellovy jsou vzácní a moc se nevidí, protože je chovají v Evropě jen tři zahrady. Vedle královédvorské jsou tito primáti v Jihlavě a v zoo Twycross ve Velké Británii.

Ovládají primitivní řeč
Kočkodan Campbellův vytváří skupiny složené z jednoho samce a několika samic, ve kterých se dorozumívají jednoduchými větami. Vědci u nich pozorovali několik zvuků znějících jako například búm, krak či hok, ze kterých je vytvářejí. Kočkodaní projev búm búm znamená shromážděte se a výraz krak by zněl v překladu do lidské řeči vidím leoparda.

Víte, že...
...v přírodě žije v rovníkové Africe v oblasti Guinejského zálivu? Jeho domovem je tropický deštný les.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.