Staroměstská radnice není jen věž a orloj! 1+1 vstupenka ZDARMA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Staroměstská radnice není jen věž a orloj! 1+1 vstupenka ZDARMA!

Ze staveb Staroměstské radnice na sebe největší zájem strhává tradičně orloj. I uvnitř domů je však co objevovat.
Ze staveb Staroměstské radnice na sebe největší zájem strhává tradičně orloj. I uvnitř domů je však co objevovat. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara)

Byla svědkem poprav, válek i povodní. Jedno její křídlo v květnu 1945 vyhořelo a nikdy už nebylo obnoveno. Přesto je Staroměstská radnice klenotem Prahy. Letos v dubnu se částečně ukryla pod lešení, uvnitř to ale pořád žije.

Návštěvníkům nabízí výlet do historie odehrávající se v jejích zdech i okolí bezmála 680 let. Místa, kde radnice vyrostla, mají historii mnohem delší. Na jejím dnešním místě a v okolí probíhaly trhy, a to už v 9. století. Tehdy se na nich dali koupit i otroci. Nedaleko najdete takzvaný Ungelt, dříve dvůr s celnicí pro cizí kupce. Tržiště se v 10. století rozšířilo, nabízelo sukna z dovozu, výrobky řemeslníků, maso, ryby, ovoce a zeleninu i lesní plodiny.

Později byl na volném prostranství u malého potoka, dnes již neexistujícího přítoku Vltavy, kterému se říkalo Eytuch, postaven koncem 13. století jeden z výstavních domů s hranolovitou věží. A právě ten se stal v roce 1338 radnicí. „Měšťanům ho poskytl kupec Volflin od Kamene.

Do té doby se městská rada scházela v kostelích či domech movitých měšťanů,“ řekl Aha! průvodce radnicí Daniel Rejman. Přání obyvatel Starého Města pražského mít vlastní radnici posvětil sám český král Jan Lucemburský (†50), otec vladaře Karla IV.

Jeden dům nestačil
Postupem času pražská radnice rostla. Bylo třeba zajistit prostor pro rozrůstající se archivy i pro duchovní potřeby radních. Tak i původní věž u domu byla roku 1364 zvýšena a stavební huť Petra Parléře (†66) v ní vybudovala gotickou radniční kapli Panny Marie.

Jeho dílna také na počátku 15. století připojila k jižní stěně věže stavbu orloje, ten byl poprvé byl spuštěn roku 1410. Dalším z dnešního radničního celku je dům kožešníka Mikše nebo dům U Kohouta přímo sousedící s dalším domem, U Minuty. Všechny stojí při pohledu na orloj od něj vlevo.

Východní trakt radnice, který vznikal od 14. století, byl zbořen ve 30. letech 19. století. „Na místě zbořených domů vzniklo v letech 1838 až 1848 novogotické východní křídlo. Na konci II. světové války však kompletně vyhořelo,“ uvedl Rejman. „V plamenech skončily i cenné knihy a historické dokumenty.

Například několik rukopisů městských knih, sbírka historických fotografií, kovových pečetidel nebo map a plánů staré Prahy. Také 70 tisíc svazků knihovny archivu města Prahy,“ popsal tehdejší hrůzu a vzniklé škody manažer provozu radnice Antonín Baloun.

Tajemství starých zdí
Radnice ve svých prostorách nabízí vedle přepychu i důkazy o drsném středověkém životě a také spoustu překvapení. „Například nové vitráže v kapli Panny Marie. Pocházejí z 80. let minulého století,“ prozradil Rejman. Vznikly v jihlavských sklárnách, které se i dnes podílejí na jejich opravě. Stavba nebývala jen místem pro jednání rady města a místem práce úředníků.

„Soudilo se tu i věznilo, sály, kde zasedali nejváženější obyvatelé města, dělila od spodiny jen podlaha,“ popisuje Rejman a vzápětí odhaluje i další tajemství: „Nynější sklepení radnice bývalo ve středověku přízemím.“Zavážky, ke kterým obyvatele donutily již od 13. století časté povodně, postupně zvedly okolní ulice o několik metrů.

Část místností se přestala používat a byla zazděna. Proto na Staroměstském náměstí a okolí najdeme takzvané podzemní domy. Nejstarší částí podzemí Staroměstské radnice je románský sál z 2. poloviny 12. století.

Nejkrásnější část
Stará radní síň je jednou z nejcennějších a nejkrásnějších prostor radnice. Místnost z druhé poloviny 15. století bývala soudní síní a zasedali tu konšelé. Původní trámový strop z 16. století je zdobený malovanými kazetami, nenajdete mezi nimi dvě stejné. Nad portály visí 12 městských a 46 cechovních znaků. Výrazná jsou barokní kamna.

Zvláštnosti a magie obrazů
Brožíkova síň sloužící k přijímání významných osobností upoutá rozlehlostí, vznikla spojením dvou pater v roce 1910. Zdobí ji velká plátna o váze až 600 kilogramů z dílny malíře Václava Brožíka (†50), jehož jméno nese.

Umělec je také autorem několika podivností. Do svých obrazů přidával občas sebe, jindy své současníky. Do díla Zvolení Jiříka z Poděbrad z roku 1898 například politika Františka Ladislava Riegera (†84). Na díle Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém z roku 1883 upoutá chodníček, který se díky optickému klamu stáčí k návštěvníkům, ať si stoupnou v síni kamkoliv.

Magické podzemí
Spiritisté věří, že v nynějším radničním podzemí straší. Odborníci zase tuší, že kamenné zdi mohou pro další generace ukrývat překvapivé nálezy. Ukrytých místností tu může být několik. V těch přístupných mohou návštěvníci nahlédnout do života ve středověku. K vidění je například šatlava z bývalé vodní nádrže. Je velká jen několik málo metrů čtverečních a bez denního světla a jakékoli péče v ní trpěla třeba i desítka vězňů. Říká se, že v ní docházelo i ke kanibalismu.

Víte, že...
...radnice prochází rekonstrukcí v hodnotě 48 milionů korun? Až do listopadu je uzavřena věž s ochozem, od prosince do dubna 2018 nebude přístupná radniční kaple a od ledna 2018 do května téhož roku bude demontován orloj.

Pozor, UŽ ZÍTRA jen v Aha!
1 + 1 VSTUPENKA ZDARMA NA STAROMĚSTSKOU RADNICI

Pozor, je tu další exkluzivní akce deníku Aha!. Po 1 + 1 vstupenkách do Werichovy vily či Tančícího domu nyní můžete navštívit tajemná zákoutí pražské Staroměstské radnice, jejíž stavbu posvětil Jan Lucemburský. Prohlídka magického podzemí včetně šatlav je exkurzí do historie budovy, která na místě stojí bezmála 680 let.
V zítřejším vydání Aha! najdete speciální kupon. Vystřihněte si ho, kupte si v pokladně Staroměstské radnice vstupenku a druhou dostanete zdarma.

Nezapomeňte!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.