Lenka (36) pobodaná v Egyptě: KONEC! Ale nesmí ji odpojit od přístrojů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lenka (36) pobodaná v Egyptě: KONEC! Ale nesmí ji odpojit od přístrojů...

Lenka
Lenka (Reuters, Facebook, K. Kopáč, R. Klejch)

Prohrála svůj boj! Lékaři konstatovali, že Lenka, kterou pobodal na dovolené v egyptské Hurghadě šílenec (28), je ve stavu klinické smrti. To znamená, že mozek ženy je prakticky mrtvý, a Češka tak dýchá jen díky přístrojům.

Měla to být krásná dovolená u Rudého moře v Egyptě. Domů se však účetní Lenka z Rakovnicka zdravá už nevrátí. Když ji před dvěma týdny na pláži pobodal útočník, zdálo se, že vyvázla jen s lehkým zraněním. Rány na noze a zádech operovali egyptští lékaři a Lenka se cítila dobře. Dokonce už byl s pojišťovnou plánovaný návrat do Česka běžným letadlem.

V pondělí se ale její stav prudce zhoršil. Ministerstvo zahraničí za ní okamžitě vyslalo specializovaný tým lékařů, pomoci však už nedokázali.

CT vyšetření mozku včera potvrdilo nejhorší obavy. „Je nám nesmírně líto, ale pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení.

Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ uvedl ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch, který byl u vyšetření v nemocnici v Káhiře.
Doplnil, že klinickou smrt způsobilo multiorgánové selhání. „Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizaci člověka, tělo celkově nezvládne zátěž,“ říká Petr Kolouch.

Mozek už prakticky krev neokysličuje. „Pokud do mozku přestane proudit krev úplně, nastane mozková smrt a pacient má být podle českých zákonů odpojen od přístrojů,“ vysvětlil Aha! anesteziolog Karel Dlask.

Rodina ženy přiletěla včera odpoledne vojenským speciálem do Česka, k dispozici jim byl okamžitě psycholog. V káhirské nemocnici zůstává se ženou na oddělení ARO jeden z českých lékařů. Do uzávěrky vydání deníku Aha! nebyly další podrobnosti o stavu české pacientky známy.

Nesmí ji odpojit!

„Podle egyptského práva není možné pacienta odpojit od přístrojů, pokud jeví známky života. Musí prostě zemřít,“ řekla pro Info.cz česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. V Česku by bylo možné ženu od přístrojů odpojit na základě rozhodnutí lékařů, v Egyptě na to však nemá právo nikdo. „Dokud bude žít, tak na těch přístrojích napojená zůstane,“ dodala velvyslankyně.

Na video krátce po útoku v hotelu Bella Vista se podívejte zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.