Policista Michal Slavík (38) měl vzít úplatek 150 korun a tvrdí: Odsoudili mě neprávem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Policista Michal Slavík (38) měl vzít úplatek 150 korun a tvrdí: Odsoudili mě neprávem!

Uniformu, na kterou byl Michal tak hrdý, si neoblékne dva roky…
Uniformu, na kterou byl Michal tak hrdý, si neoblékne dva roky…

NYMBURK – Jako při boji s větrnými mlýny si připadá bývalý policista Michal Slavík (38) z Nymburka. Soud v Praze zamítl jeho odvolání proti rozsudku, který mu uložil osmnáctiměsíční podmínku a zákaz práce u policie na dva roky za údajné převzetí úplatku 20 polských zlotých, tedy asi 150 korun.


„Teď jsem bez práce a hroutí se mi život,“ říká Michal Slavík.

Na Nový rok 2005 sloužil Michal Slavík s kolegou při silniční kontrole mezi Poděbrady a Hradcem Králové. Mimo jiné zastavil také Fiat Cinquecento, který měl polskou poznávací značku. V tu chvíli ještě nevěděl, že mu tento rutinní úkon obrátí život vzhůru nohama.

„Na to auto si vůbec nevzpomínám. Jako dopravák jsem při silničních kontrolách denně zastavoval desítky vozidel. Najednou přišlo obvinění, že jsem místo pokuty za rychlou jízdu vzal úplatek dvacet zlotých. Celé je to směšné. Kariéru bych neriskoval ani kvůli milionu, natož kvůli sto padesáti korunám,“ objasňuje Slavík, který u policie sloužil dvanáct let, naposledy ve funkci policejního inspektora.

Kliknutím zvětšetePodle nadřízených vždy patřil mezi vzorné policisty. Za činnost u policie byl několikrát vyznamenán. „Jsem policajt tělem a duší. Teď bohužel bývalý, což mě strašně bolí,“ říká zkroušeně Slavík. Má totiž za to, že právě jeho bezproblémovou policejní minulost soud nezohlednil a naopak rozhodoval podle nevěrohodných výpovědí svědků. „Na doporučení obhájce podám dovolání k Nejvyššímu soudu a ústavní stížnost,“ svěřuje se s dalšími kroky, které by měly vést k očištění jeho jména a návratu k milované práci. Přitom podle svých slov nebojuje jen za sebe, ale i za kolegy. Je totiž přesvědčen, že do jeho situace se může dostat kterýkoli z nich.

„Nikdo si nedokáže představit tu bezmoc, když se ze dne na den ocitnete bez práce, pro kterou žijete. Jsem na dně, špatně spím a navíc jsem bez příjmu. Nad vodou mě drží jen moje rodina,“ nedokáže skrýt zoufalství Slavík.

20 zlotých – co si za ně v Polsku pořídíte?

✔ dětský náhrdelník z korálkůKliknutím zvětšete
✔ dětské leporelo
✔ mašlovačku ze silikonu 3 ks
✔ letní pantofle
✔ zásobník na 40 CD
✔ obal na oblek
✔ dekorativní kuchyňské nástěnné hodiny

Když dva dělají »totéž«? Deset milionů měl doma v krabici

Ze stejného činu, za který byl odsouzen Michal Slavík, tedy ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku, se bude před soudem zpovídal i bývalý příslušník karlovarského oddělení cizinecké policie Radek Kocáb (34). Mezi oběma případy je však »drobný« rozdíl. Kocáb si během posledních čtyř let při legalizaci pobytu cizinců »vydělal bokem« podle obvinění deset milionů korun. Tuto sumu v penězích a cenných papírech měl prý doma v krabici. V těchto dnech se na plzeňském státním zastupitelství rozhoduje o podání obžaloby pro podezření z korupce. Kocábovi hrozí až 12 let vězení.


Autor: ADÉLA FIŠEROVÁ
Foto pro Aha! – Marta Slavíková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.