Hubneme s Ilonou z Ulice: I horní část těla je vaše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hubneme s Ilonou z Ulice: I horní část těla je vaše!

„Cítím se velice dobře, jsem ve formě. A cvičit proto budu pořád. Těší mě totiž, že první lyžování v zimě zvládám někdy lépe než moje děti. Díky pravidelnému cvičení mě po celodenním pobytu na svahu nebolí nohy jako mé milované potomky (smích).“
„Cítím se velice dobře, jsem ve formě. A cvičit proto budu pořád. Těší mě totiž, že první lyžování v zimě zvládám někdy lépe než moje děti. Díky pravidelnému cvičení mě po celodenním pobytu na svahu nebolí nohy jako mé milované potomky (smích).“ (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Ženy se při cvičení především zaměřují na spodní partie těla. Ilona Svobová alias Jitka Farská ze seriálu Ulice ale ví, že k dokonalé postavě patří i dokonalé ruce. 

„Povislé tricepsy v letních šatech nejsou nic pěkného,“ říká herečka. Její slova potvrzuje i trenérka Ivka Davidová: „Ženy chtějí ubrat na objemu a vytvarovat stehna, zadek, břicho. Ale i paže jsou jejich,“ tvrdí a dodává: „Při cvičení je potřeba zapojit celé tělo. A hlavně hloubkové svalstvo. Když je totiž posílené, může odstranit bolesti zad a u žen dokonce i inkontinenční potíže. Ideální je proto pilates.“

Cvik číslo 1
Proti pažním plachtám

Triceps posilují hlavně muži, ženy jako by na něj zapomínaly. Ale i pěkně tvarované ruce jsou vaší cvičící vizitkou. Sval se vám nemusí vzdouvat, ale ani nemusí viset a plachtit při pohybu.

Provedení: 3 série po 12 cvicích. Pověste se za ruce na lavici nebo židli, nohy mějte u sebe. Břicho zatažené, hlava je v prodloužení těla. Pomocí paží se spouštějte dolů, aby loket vytvářel pravý úhel. Při pohybu vzhůru vydechujte, zaktivujte břicho a propněte lokty.

POZOR: Dávejte pozor hlavně na ramena. Hlava vám mezi ně nesmí zajet! Držte je roztažená a od uší. Cvik je velmi těžký, zpočátku stačí jen třeba šest provedení ve dvou sériích.

Cvik číslo 2
Celotělo

Cvik, který se jmenuje »skvot« neboli podřep, vypadá velice jednoduše. Dá se provést lajdácky, což je úplně na nic. Pokud ho však uděláte správně, hodně se zapotíte a zapojíte skoro celé tělo: zadek, stehna, břicho i záda.

Provedení: 3 série po 20 cvicích. Stoupněte si rovně, nohy rozkročte na šířku ramen. Ruce pokrčte a dejte mírně vzad. Proveďte pohyb dolů a dozadu, jako byste si chtěli sednout. Váha těla spočívá na patách. Nahoru jdete s výdechem a opět máte vše nahozeno: břicho, zip, ramena i lopatky. Cvik provádějte pomalu a plynule.

POZOR: Kolena nesmí jít přes špičky, cvik pak není účinný a ničíte si navíc klouby a vazy.

Co je to »zip«
U pilatesu je důležité držet vtažené břicho a zapojit hloubkové svaly pánevního dna. Jak na to? Představte si, že jste na záchodě na malé.

A čůrání násilně přerušíte tak, že zatáhnete svaly pánevního dna vzhůru, jakoby »zapnete vnitřní zip«.Nebo si představte, že ležíte a soukáte se do malých kalhot. Břicho musíte opravdu hodně zatáhnout. 


Kontrola správného zapojení středu těla
Břicho při každém cviku musí být zatažené a hýždě povolené. Měli byste cítit pas celý dokola. Nikdy nepodsazujte pánev, je to nepřirozená poloha páteře.


Ilona Svobodová (57) o cvičení – 3. díl
Trumfne i své děti
„Cítím se velice dobře, jsem ve formě. A cvičit proto budu pořád. Těší mě totiž, že první lyžování v zimě zvládám někdy lépe než moje děti. Díky pravidelnému cvičení mě po celodenním pobytu na svahu nebolí nohy jako mé milované potomky (smích).“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.