Babybox v Plzni: Dva kloučci po sobě! První měl na těle podlitiny, druhý byl zabalený v županu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babybox v Plzni: Dva kloučci po sobě! První měl na těle podlitiny, druhý byl zabalený v županu!

Fotografie
Fotografie (internal)

To byl fofr. Hned dva novorozené chlapečky krátce po sobě včera někdo odložil do babyboxu v budově polikliniky Denisovo nábřeží v Plzni. Jedno z miminek na sobě mělo podle lékařů podlitiny a bojuje o život! Případ už šetří policie.

Poprvé se alarm rozezvučel zdravotníkům a zakladateli sítě babyboxů v Česku Ludvíku Hessovi deset minut po šesté hodině ráno. Ve vyhřívané schránce ležel novorozenec zabalený jen v županu. Podruhé se rozezněl signál v devět hodin. „Čerstvě narozený chlapeček měl pupečník podvázaný českou trikolorou. Byl zabalený do zbytků šedého svetru, jinak byl nahý,“ řekl Aha! Hess.

Podle hlavní sestry Petry Štanglové, která byla u obou vyjmutí chlapců z babyboxu, se spekulovalo, že jde o sourozence. To lékaři po vyšetření vyloučili. Prohlídka ale odhalila na miminku, které bylo odloženo jako druhé, podlitiny. Nyní je v kritickém stavu. Zdravotníci ihned kontaktovali policii. „Veškeré okolnosti případu prověřujeme, čekáme na lékařské zprávy,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová.
O chlapečka ve vážném stavu pečují neonatologové z fakultní nemocnice.

Propagátor babyboxů Hess nevěří, že by dítěti někdo ublížil záměrně. „Pochybuji, že rodič, který donese dítě do babyboxu, by ho předtím zmlátil. Podlitiny mohly vzniknout obtížným porodem. Věřím, že bude v pořádku,“ dodal.

Jmenují se Pavel a Luděk
První chlapeček dostal jméno Pavel podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky. Právě on přislíbil pomoc při zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově. Druhý je Luděk po manažerovi polikliniky Luďku Reiserovi, kde je plzeňský babybox umístěn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.