Zemětřesení: Peklo i v letní destinaci Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemětřesení: Peklo i v letní destinaci Čechů!

Řecký ostrov Kos postihlo silné zemětřesení
Řecký ostrov Kos postihlo silné zemětřesení (ČTK)

Oblast Egejského moře se v noci na pátek otřásla, v řeckých i tureckých letoviscích padaly budovy, následovala menší tsunami. Na ostrově Kos zemřeli turecký a švédský turista, celkem otřesy pocítilo na 200 tisíc lidí. Nejen českým dovolenkářům se zkomplikovaly cesty na prázdniny nebo zpět.

Epicentrum otřesů bylo u tureckého města Bodrum, asi 10 km pod povrchem. Rázem hladina moře klesla o čtvrt metru a do pár minut po otřesech přišly dvě silné vlny. Zaplavovaly budovy na břehu, hýbaly s auty...

V Bodrumu zdravotníci ošetřili na 70 zraněných, ač nemocnice musela být evakuována. Větší škody pocítili na řeckém Kosu, hlavně ve stejnojmenném městě. Dva turisté tam zahynuli v přístavním baru, jehož strop se zřítil. Záchranáři i vojáci pátrali v troskách po dalších živých či mrtvých.

„Zbytek ostrova nemá žádný problém, jenom hlavní město,“ ujišťoval starosta Kosu Giorgos Kyritsis. Otřesy a vlny tam poškodily i přístav, trajekt s lidmi nemohl přistát.
Ač vypadaly hotely bezpečně, byly v noci evakuovány. Hrozily totiž další otřesy, davy lidí tak trávily noc venku. Zatímco nad Kosem byly menší přeháňky, v Bodrumu bylo v noci kolem 25 °C.

„Napřed jsem myslela, že na nás někdo útočí, když jsme slyšely rány,“ řekla deníku Daily Mail Sophie Wild, jež je na dovolené v tureckém letovisku Altinkum. „Pak jsme si uvědomili, že to je zemětřesení, okamžitě jsme z hotelu utekli, báli jsme se, že se na nás budova zřítí. Všichni takhle prchali a pro jistotu bušili i na dveře ostatních, aby to nezaspali.“

Zemětřesení zasáhlo i Řecko

Otřesy byly tak silné, že kromě Kosu zasáhly i vedlejší ostrov Rhodos, kde tráví dovolenou u své dcery Lenka Davidová (46) z Loun. Dům, v němž spala, popraskal.

„V noci nás probudilo houpání postelí. Houpal se vlastně celý dům. Popadly jsme spící mimino a běžely ven. Všechno trvalo asi sedm vteřin, ale bylo to silné. Úplně se mi udělalo špatně,“ popisuje Lenka. Tak si klidný pobyt u své dcery, která žije v Řecku už sedm let, nepředstavovala.

Ráno ženy zjistily, že ve zdi domu se objevila prasklina. „V řeckých novinách se píše, že to bylo nejsilnější zemětřesení od roku 1999,“ všimla si Lenka. Jinak jsou prý ale místní klidní. Strach mají spíše turisté. „V centru prý vyběhli z barů a nevěděli, co mají dělat a kam jít. Teď už se všechno uklidňuje,“ doplňuje Lenka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.