Nejhorší most Česka: Může spadnout vlasní vahou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejhorší most Česka: Může spadnout vlasní vahou!

Most z minuty na minutu uzavřeli.
Most z minuty na minutu uzavřeli. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, ČTK)

Den co den projíždělo po mostě v Černé Hoře na Blanensku až 16 tisíc aut. Byl v havarijním stavu, tak ho začali rekonstruovat. Když odkryli stavbaři svršek, zjistili, že se může zřítit i jen vlastní vahou... Okamžitě byl uzavřen. Místo rekonstrukce ho čeká demolice.

To, že s mostem není něco v pořádku, už tušili lidé bydlící v jeho bezprostřední blízkosti. „Vždycky, když po něm projel kamion, ozvala se strašná rána,“ popisuje penzistka bydlící jen patnáct metrů od mostu.

Nic netušili
Silničáři o jeho kritickém stavu nevěděli až do čtvrtka. „V červnu jsme zahájili opravu a až po odkrytí svršku jsme zjistili, že může spadnout i jen svou vlastní vahou. Okamžitě jsme proto na něm zakázali jakoukoliv dopravu,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl s tím, že most bude stržen a místo něj vznikne nový.

Co jiné mosty?
Podle silničářů je most v nejhorším stavu ze všech mostů. V Česku je 5800 kilometrů silnic prvních tříd. „Máme na nich více než 3300 mostů a na všech probíhá diagnostika. V takto vážném stavu není žádný jiný most. Je však potřeba říct, že mostní konstrukce není jako lidská noha, kterou lze snadno zrentgenovat,“ dodal Rýdl.

Jezdí se městem
Veškerá doprava byla svedena přes Černou Horu. „Vůbec se tady nedá přejít silnice, takhle to přece nemůže zůstat. V září abych se bála pustit syna do školy,“ uvedla jedna z obyvatelek paní Marie.

Nárůst 15 až 16 tisíc aut denně vyděsil i starostu Černé Hory. „ŘSD most uzavřelo jednostranně bez jakékoliv komunikace. Svolal jsem proto na příští týden jednání, abychom tuto situaci nějak vyřešili,“ uvedl Ondřej Měšťan.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.