Manželé Gurovi ze Žatecka: Na zahradě sklízí 15 druhů melounů!
Velmi neobvyklou zahradu mají manželé Gurovi (68 a 71) z Dobříčan na Žatecku. Specializují se na různé rarity, pěstují banány, paw-paw, fíky, tamarilo, wasabi i lufu. Letos jim na záhonech navíc dozrává 15 druhů melounů.
„Objednali jsme si semena na internetu. Přišla z celého světa, z Anglie, Ukrajiny, Jamajky. Bohužel, ne u všech víme názvy, některá semena byla označena jen čísly,“ řekl Ondřej Gura, který všechny melouny narouboval. „Díky tomu mají delší vegetační dobu a rostlina vyživí víc plodů,“ vysvětlil.
Právě teď na jejich zahradě dozrávají na dvou záhonech o rozměrech zhruba 10 krát 6 metrů, jsou různých velikostí, tvarů i barev. Menší, kulaté váží obvykle od tří do pěti kilogramů, větší oválné už měly i osmnáct.
„Všechno jsou to vodní melouny, po rozkrojení jsou červené, žluté a oranžové,“ dodala Marcela Gurová, která vše, co manžel vypěstuje, umí dokonale zpracovat. S dvěma melounovými recepty se podělila i se čtenáři Aha!.
Meloun s alkoholem
Z melounu odřízneme čepičku, a to v místech, kde má stopku. Vzniklým otvorem dáme do melounu tyčový mixér a obsah rozmělníme. Rozmixovaný meloun pak přes síto přecedíme, abychom se zbavili peciček, a vrátíme zpět do melounu. Přidáme podle chuti buď vodku nebo rum, popíjíme brčky.
Melouny s feferonkou
Nezralé, uvnitř zelené melouny oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Naskládáme do sklenic, do nichž přidáme feferonku. Zalijeme lákem na okurky a zavaříme.