Manželé Gurovi ze Žatecka: Na zahradě sklízí 15 druhů melounů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Manželé Gurovi ze Žatecka: Na zahradě sklízí 15 druhů melounů!

Na zahradě sklízí 15 druhů melounů.  Některé pochází až z Jamajky
Na zahradě sklízí 15 druhů melounů. Některé pochází až z Jamajky (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Velmi neobvyklou zahradu mají manželé Gurovi (68 a 71) z Dobříčan na Žatecku. Specializují se na různé rarity, pěstují banány, paw-paw, fíky, tamarilo, wasabi i lufu. Letos jim na záhonech navíc dozrává 15 druhů melounů.

„Objednali jsme si semena na internetu. Přišla z celého světa, z Anglie, Ukrajiny, Jamajky. Bohužel, ne u všech víme názvy, některá semena byla označena jen čísly,“ řekl Ondřej Gura, který všechny melouny narouboval. „Díky tomu mají delší vegetační dobu a rostlina vyživí víc plodů,“ vysvětlil.

Právě teď na jejich zahradě dozrávají na dvou záhonech o rozměrech zhruba 10 krát 6 metrů, jsou různých velikostí, tvarů i barev. Menší, kulaté váží obvykle od tří do pěti kilogramů, větší oválné už měly i osmnáct.

„Všechno jsou to vodní melouny, po rozkrojení jsou červené, žluté a oranžové,“ dodala Marcela Gurová, která vše, co manžel vypěstuje, umí dokonale zpracovat. S dvěma melounovými recepty se podělila i se čtenáři Aha!.

Meloun s alkoholem
Z melounu odřízneme čepičku, a to v místech, kde má stopku. Vzniklým otvorem dáme do melounu tyčový mixér a obsah rozmělníme. Rozmixovaný meloun pak přes síto přecedíme, abychom se zbavili peciček, a vrátíme zpět do melounu. Přidáme podle chuti buď vodku nebo rum, popíjíme brčky.

Melouny s feferonkou
Nezralé, uvnitř zelené melouny oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Naskládáme do sklenic, do nichž přidáme feferonku. Zalijeme lákem na okurky a zavaříme.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.