Klášter v Teplé: Nález ze 13. století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Klášter v Teplé: Nález ze 13. století!

Archeologové během obnovy západního křídla objevili středověkou zeď a románská okna.
Archeologové během obnovy západního křídla objevili středověkou zeď a románská okna. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Hroznatova akademie)

Zajímavý archeologický objev mají za sebou badatelé v klášteře premonstrátů v Teplé na Chebsku. Objevili středověkou zeď a soubor románských oken.

K objevu došlo během stavebních prací na barokním křídle kláštera. Západní zeď na sobě nese stopy dávného středověku, a to po celé své výšce, až k okapní římse. Historické zdivo navíc po staletí ukrývalo románská okna.

„Kombinace velice kvalitně zpracovaných vysokých a úzkých, polokruhem završených oken, nalezených ve dvou podlažích nad sebou, s lomovým zdivem, svědčí o tom, že budova vznikla kolem poloviny 13. století. Přibližně v letech 1230 až 1260,“ uvedl Tomáš Karel z Národního památkového ústavu.
Přízemí bylo určeno pro skladovací účely, o patrech budovy se mnoho neví. „Podle sestavy oken zde byla nějaká větší sálová prostora, nad ní snad bylo ještě další patro,“ dodal Karel.

Založil ho Hroznata
Premonstrátský klášter Teplá založil u osady Teplá blahoslavený Hroznata z Ovence zřejmě roku 1193. Český šlechtic a dvořan na panovnickém dvoře se po smrti manželky a jediného syna rozhodl zasvětit svůj život Bohu. Pohřben je v kostele kláštera.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.