Byl to zázrak? Přežil 16 dní v liščí noře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Byl to zázrak? Přežil 16 dní v liščí noře!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je to opravdový psí zázrak v Českém ráji. Bárt, který uvízl s liškou v její zavalené noře, se osvobodil po šestnácti dnech. Ven se dostal sám, cestu ke svobodě mu ale otevřeli záchranáři. Lukáš Černý, jištěný svými kolegy, dokázal prolézt téměř až k závalu a uvolnit ho. 

Border teriér Bárt utekl své paničce během procházky v pondělí 3. července. Pronásledoval lišku do její nory a při boji s ní se podzemní cesta zavalila. O pět dní později dokázali najít záchranáři způsob, jak kamení alespoň částečně odstranit. Cesta skalní průvou do míst, kde zvířata uvízla, byla mimořádně komplikovaná.

„Po zhruba devíti metrech se stáčela doprava. Pak jsem mohl lézt ještě tak dva metry a dál už to nešlo a zával byl ještě o dalších devět metrů dál,“ popisuje Lukáš Černý akci z 8. července. Hasiči nakonec vymysleli, že spojí pružné trubky a opatří je na konci hákem. Na konci trubky měli také kameru, díky ní viděli, jak vypadá samotný zával.

„Museli jsme ho pečlivě prozkoumat, abychom věděli, který kámen uvolnit. Byla to týmová práce,“ vysvětluje lezec. Ale dostat se až do samotné nory nedokázali. Díky kameře pořídili snímek samotné lišky. Bárta kamera nezachytila, stále se ale ozýval.

Následující den rozprostřeli před noru deku, na které předtím ležela hárající fena, věřili, že její vůně probudí v psovi chuť na »lásku« a ven se začne vyhrabávat. Bylo to však marné. 10. července Bártovo kňučení umlklo a 14. vydali hasiči zprávu, že naděje na záchranu je »prakticky nulová«. Jenže... 18. července se lovec-norník znovu ozval a o den později ho hasiči našli zcela vysíleného sedět na skále před chodbou do nory.

Nezodpovědná matka
Po uvolnění závalu chtěli záchranáři dát Bártovi a lišce prostor a klid, aby se vyhrabali. U vchodu do skalní průrvy ale rozsypali mouku, aby viděli případné stopy a nainstalovali fotopast. Ráno je čekalo šokující zjištění. „Zachytili jsme nějakou maminu, která dovolila svému dítěti, aby vlezlo dovnitř.

To jsem nechápal. I já, a to mám s lezením v jeskyních zkušenosti, jsem tam měl místy »stažený zádek«. Nechci domýšlet, co se mohlo stát,“ kroutí hlavou Lukáš Černý. I když se border teriér neobjevoval a zdálo, že je všechno ztraceno, Lukáš Bártovi věřil. „Říkal jsem si, že když bude mít čas a klid, zvládne to.

Nejspíš mu pomohlo i to, že v posledních dnech pršelo. Díky tomu měl, co pít a hlína byla měkčí,“ domnívá se lezec. Doufá, že se s Bártem brzy uvidí. „Byl jsem mu tam vlastně nejblíž. Chtěl bych ho vidět. Už jsem mluvil s majitelkou, tak to snad klapne,“ doufá Lukáš.

Přečtěte si
jity
23. 7. 2017 • 09:32

Liška je škodná, kdyby vám odnesla z kurníku celý chov slepic, tak ji budete vítat.

6010
22. 7. 2017 • 08:20

A co ta chudák liška? O tu jsem měla větší strach.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.