Výlovy v polovině července? Rybáři zachraňují ryby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výlovy v polovině července? Rybáři zachraňují ryby!

Tohle není záběr z podzimu, ale horkého červencového rána, kdy rybáři před suchem zachraňují ryby.
Tohle není záběr z podzimu, ale horkého červencového rána, kdy rybáři před suchem zachraňují ryby. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Děsivé sucho donutilo rybáře na Třebíčsku doslova bojovat v těchto dnech o životy vysazených ryb. Voda se z rybníků v okolí Náměště nad Oslavou každý den nezadržitelně ztrácí. Její nedostatek proto nečekaně urychlil výlovy.

Třicet let je rybářem z povolání, ale takovou »bídu o vodu« prý ještě Ladislav Bazala (49), vedoucí střediska Rybářství Kolář, nezažil. „Tady přestalo úplně pršet, každý den máme z rybníků odpar až centimetr sloupce vody,“ vysvětluje propastné ztráty.

„Místo abychom lovili počátkem října, ženu chlapy do vody už teď. Čekají nás až šestatřiceti stupňová horka, rybníky zcela vyschnou,“ popisuje situaci dvouhektarového rybníku Salák u Hostákova. Za plného stavu měl rybník až 180 centimetrů vody. V den výlovu pouhých 30 centimetrů. Přesto se z něho podařilo zachránit dvě tuny násadové ryby.

V nedaleké Třebíči už zcela vyschly některé potoky. Náměšťští rybáři hospodaří na osmapadesáti rybnících. Vlajkovou lodí tamního rybářství je 31 hektarů velký rybník Dubovec. „Na bídných deseti hektarech je teď asi dvacet centimetrů vody, katastrofa,“ běduje Bazala.

Některé rybníky už nelovil třetí rok, zhruba polovina jsou totiž takzvané nebeské rybníky, tedy bez přítoku, voda se do nich dostává jen ze srážek. Když nezaprší, zůstaly by po vypuštění zcela bez vody. A rybáři se snaží v krajině udržet vodu stůj co stůj. „Pak ale přijdou inspektoři životního prostředí a hrozí pokutou, když dolů nepustíme vodu. Kde, ale brát, když není,“ bilancuje neblahou situaci.

Výlovy zachraňují ryby, video zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.