Útok v Egyptě: Proč napadl i Češku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útok v Egyptě: Proč napadl i Češku?

Policie identifikovala muže, který ubodal dvě turistky a čtyři včetně jedné Češky zranil, jako 28letého Egypťana
Policie identifikovala muže, který ubodal dvě turistky a čtyři včetně jedné Češky zranil, jako 28letého Egypťana (Reuters)

Proč došlo k zákařnému útoku na pláži v egyptské Hurghadě, při němž útočník ubodal dvě Němky (†63 a †65) a zranil Češku Lenku (36) z Rakovnicka i další tři turistky? Po teorii, že se s obětmi znal, a zprávách, že mu útoky na cizince nařídil Islámský stát, je tu třetí verze motivu – ženy měly na sobě bikiny.

„Odhalené ženy nemají na veřejnosti co dělat,“ řekl údajně vyšetřovatelům útočník Abdar Rahmán (28), kterého zadržela ochranka hotelu a předala policii. Při výslechu se podle deníku Aš-Šurúk odvolával na islámské právo šaría. To zakazuje ženám odhalovat se na veřejnosti a chodit bez doprovodu mužského příbuzného – manžela, bratra či otce.

List také uvedl, že vrah vyznává ideologii blízkou Islámskému státu. Je proto možné, že kdyby se napadené ženy koupaly v tzv. burkinách, tedy plavkách, které zahalují celé tělo, vrah by na ně neútočil. Podle agentury DPA jednal na pokyn Islámského státu, vyšetřovatelé ale tuto verzi nepotvrdili. Útok ve dvou hotelech Útočník v pátek podle jedné verze přeplaval z veřejné pláže na hotelovou soukromou.

Podle druhé si koupil jednorázovou vstupenku. Agentura AP uvedla, že mluvil německy. Před tím, než ubodal Irene a Suzannu v hotelu Zahabia, s nimi údajně i hovořil. Pak přelezl zeď a v hotelu Sunny Days El Palacio zranil čtyři další turistky, mezi nimi i účetní Lenku z Rakovnicka.

Nová opatření

To už se teď stát nemůže. Guvernér provincie Rudé moře Ahmad Abdalláh včera totiž zakázal náhodným návštěvníkům vstup na hotelové pláže. Využívat je tak mohou pouze hosté hotelů. Opatření souvisí právě s pátečním útokem. Od pátku také platí v Hurghadě zvýšená bezpečnostní opatření.



Přečtěte si
mekanik
19. 7. 2017 • 04:29

rovnou to prase zabít

hejhej
18. 7. 2017 • 12:03

Primitivní, násilnický muslim vraždí k vůli odhaleným tělům. Tato lidská muslimská spodina do civilizované Evropy nepatří. Do muslimských zemí na dovolenou ani zadarmo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.