Péče o nemocného člena rodiny: Tři měsíce jen za 60 procent mzdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Péče o nemocného člena rodiny: Tři měsíce jen za 60 procent mzdy!

LDN jsou beznadějně přeplněné.
LDN jsou beznadějně přeplněné. (Foto: ara)

Až tříměsíční placené volno by si mohli vzít příbuzní na péči o vážně nemocného blízkého člověka. Novelu, která by jim po tu dobu zaručovala 60 procent mzdy, včera schválili poslanci.

Léčebny dlouhodobě nemocných by mohly alespoň částečně prořídnout. Doufá v to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), jejíž zákon čeká ještě posouzení Senátem a prezidentem.

„Předpokládám, že to tak bude. V nákladech je odhad 1,8 miliardy korun s tím, že 1 miliarda se ušetří na následné lůžkové péči,“ řekla Aha! Marksová. Podmínkou, aby mohl člověk zůstat doma s nemocným blízkým, je, aby ho uvolnil zaměstnavatel. Nemocný také musí být alespoň týden hospitalizován v nemocnici.

Kdo může žádat?
O volno může žádat manžel/ka, registrovaný partner/ka, příbuzní v přímé linii, sourozenci, druzi žijící ve stejné domácnosti, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta, strýc. Podmínkou je, aby si platili nemocenské pojištění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.