Václavák býval jako Times Square: Dříve výkladní skříň, dnes rozbitá výloha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Václavák býval jako Times Square: Dříve výkladní skříň, dnes rozbitá výloha!

1938 Centrum Prahy bylo plné neonů. Skvělé záběry zářícího Václaváku jsou ve filmu Světáci.
1938 Centrum Prahy bylo plné neonů. Skvělé záběry zářícího Václaváku jsou ve filmu Světáci. (Foto Aha! – Michal Protivanský, Karel Kopáč, ČTK)

Václavské náměstí v Praze je jedním z míst, kudy procházely české dětiny. Dříve výkladní skříň metropole s obchody, restauracemi, kavárnami, která díky neonům zářila i v noci, je dnes spíše ostudou města. Přitom za první republiky mu bylo přezdíváno české Times Square.

Mezi Václavákem a newyorským Times Square je podle historika a architekta Petra Kučery celá řada souvislostí. Před vznikem první republiky, během její existence a částečně ještě po ní se na něm a v jeho okolí byly všechny významné vydavatelské domy.

10 tisíc pracantů
„S nadsázkou se tak dá říct, že to bylo české Times Square. Nacházely se tam české i německé hlavní vydavatelské domy. Tisíce novinářů, redaktorů a vydavatelů tvořily klientelu zdejších bufetů nebo kaváren. Bylo to všechno navzájem propojené,“ popsal Kučera.
A nešlo jen o novináře a tiskaře. Na Václavské náměstí za první republiky denně docházelo za prací 10 tisíc lidí, což je vzhledem k tehdejší době neuvěřitelné číslo.

Zářily neony
Po druhé světové válce si ještě částečně vydavatelskou přítomnost udrželo. Vydavatelství a nakladatelství Práce tu vzniklo roku 1945, postupem doby se navíc Václavák přiblížil newyorskému Times Square i jiným způsobem: obě místa svítila obrovskými reklamními plochami. „V 60. letech zářilo na Václavském náměstí až 200 neonů, takže paralela s Times Square je určitě na místě,“ uvedl Kučera.

Jako Londýn
Náměstí lidé během historie přirovnávali i k dalšímu místu v zahraničí. Šlo o Trafalgar Square v Londýně, které je jedním z živoucích center anglického hlavního města. „Během uvolněného období 60. let dostal Václavák lidové označení Trafouš,“ připomněl dnes už nepoužívané označení historik.

Dnes smutná bída
Vydavatelské domy se na Václavském náměstí částečně držely do 90. let minulého století. Zpřístupnění země turistům znamenalo výrazné změny.
„Dříve se na Václavském náměstí žilo přes celý den a pracovala tam spousta lidí, dnes se tam tolik nežije a pracuje tam lidí méně.

Stahují se tam negativní živly. Kdysi to bývala výkladní skříň, dnes je to spíš vymlácená výloha. Václavské náměstí také určitě ztratilo hodně kvůli vzniku obchodních center kolem Prahy, kam se přesunul zájem návštěvníků,“ dodal historik a architekt Kučera.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.