Potvrzeno! Je to ptačí chřipka - Strach a smrt obchází Tisovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potvrzeno! Je to ptačí chřipka - Strach a smrt obchází Tisovou!

Do boje s nebezpečným virem H5N1 byla nasazena i armáda. Všichni, kdo se na likvidaci podílejí, budou očkováni lékem Tamiflu.
Do boje s nebezpečným virem H5N1 byla nasazena i armáda. Všichni, kdo se na likvidaci podílejí, budou očkováni lékem Tamiflu.

PARDUBICE – Bezmála stovka vojáků, dvě desítky hasičů a policisté včera okupovali areál drůbeží farmy v Tisové poblíž Ústí nad Orlicí. Mezi nimi pak procházeli v bílých pláštích veterináři, kteří dohlíželi na likvidaci šesti tisíc postižených krocanů.


Potvrdilo se totiž, že za smrt několika stovek kusů drůbeže může virus ptačí chřipky H5N1 smrtelný i pro člověka!

Armáda má k dispozici asi dvacet technických strojů a 82 lidí. Jejich úkolem je pomáhat při dezinfekci zamořeného prostoru. „Tou musí projít také všechny osoby i technika procházející nebezpečným místem kolem nákazy. Dezinfekce celé farmy by měla být provedena do soboty,“ uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Krocani ze zdejší farmy se naštěstí nedostali do obchodní sítě. Včera to potvrdil předseda družstva František Bartoš. Kliknutím zvětšete„Prodávali bychom je až za měsíc a půl, když by měli osmnáct kilogramů. Nyní mají deset kilo.“ Kliknutím zvětšetePodle něj likvidace šestitisícového chovu není pro společnost likvidační. Ztráty vyčíslil na více než dva miliony korun, ale zároveň doufá, že až bude »problém ukončen«, ministerstvo zemědělství družstvu pomůže.

V Česku jde o vůbec první případ ptačí chřipky v chovu drůbeže. To znamená zpřísnění současných bezpečnostních opatření v Tisové a okolí. Bude muset být zlikvidována veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů. A přitom stále ještě nikdo přesně neví, jakou cestou se mohl virus do drůbeže dostat.

Co je to ptačí chřipka?

Zvířecí virové onemocnění, zejména ptáků. Vyskytlo se už ale i u prasat, psů a koček. Nebezpečný je virus i pro člověka, zejména pak verze H5N1, který byl poprvé objeven v roce 1997 v Hongkongu. Kliknutím zvětšeteDesítky lidí už na tento virus zemřely, ale zatím se nepodařila prokázat přenositelnost z člověka na člověka. Konzumovat drůbeží maso a vajíčka nakažených ptáků lze bez obav po dostatečné tepelné úpravě, virus se zničí při 70 stupních Celsia.


Autor: (nek, jad)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.