Květy růží ničí zlatohlávci: Vyžerou je ještě před rozkvetením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Květy růží ničí zlatohlávci: Vyžerou je ještě před rozkvetením!

Zlatohlávci květy růží zcela zdecimují. Za den na ně naletí mnohokrát.
Zlatohlávci květy růží zcela zdecimují. Za den na ně naletí mnohokrát. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Růže, královny květin, jsou právě nyní ozdobou zahrad a parků. Alena Machulová (42) z Buchlovic na Uherskohradišťsku se těšila na nové druhy. Jejich květy má ale zničené. Důvod? Mlsat je chodí brouci.

„Vykvetla mi nová odrůda růžových a stolisté. Najednou byly zničeny už pupeny a rozkvétající květy byly jakoby vyžrány. Nalétávají na ně krásní zlatozelení brouci. Nikdy jsem to ještě nezažila,“ svěřila se.

Entomolog Dan Čagánek (50) z Otrokovic na Zlínsku říká, že na květy růží nalétávají zlatohlávci rodu potosia. „Živí se hlavně nektarem květu. Pokud není květ ještě plně rozvinutý, prokousávají se k pylu a mohou způsobovat porušení přívodu živin do koncové části květu a ta tím pádem usychá,“ vysvětlil.

Zajímavé je, že jim zachutnaly hlavně ty růže, které voní. „Mají vějířkovitá tykadla a přijímají pachové signály květu,“ vysvětlil Čagánek.

Krásný škůdce
Zlatohlávci rodu potosia jsou krásní brouci, ale jsou škůdci, kteří v jižní Evropě dělají potíže. V Maďarsku způsobuje velké hospodářské škody na peckovinách a nejsou proti němu účinné ochranné prostředky. Jsou výborní letci s denní aktivitou. Za potravou vyrážejí především při vyšších teplotách a za slunečného počasí. Živí se tekutou nebo velmi měkkou potravou – přezrálým ovocem, nektarem z květů i květy samotnými či mízou ze stromů.

Na video se škůdci se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.