Budoucí doktoři: Lepší sály než v nemocnici a operují prasata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Budoucí doktoři: Lepší sály než v nemocnici a operují prasata!

Pacient na operačním stole? Prase domácí.
Pacient na operačním stole? Prase domácí. ( Foto ČTK)

Mají lepší operační sály než leckterý okresní špitál, pod rouškami na stole ale neleží člověk. Budoucí lékaři odstraňují žlučník či ledvinu prasatům, sešívají jim protržená střeva, cévy!

Na plzeňské lékařské fakultě probíhá mezinárodní letní škola experimentální chirurgie. Osmadvacet studentů si zkouší operace nejrůznějších orgánů na prasatech domácích „Jsou pro nás optimální svojí anatomií a fyziologií blízkou člověku, nácvik chirurgických technik je velmi blízký humánním operačním přístupům,“ uvedl Václav Liška z chirurgické kliniky plzeňské fakultní nemocnice, který školu zakládal a dodnes ji vede.

Operace se uskutečňují ve zvěřinci, který fakulta vlastní. „Jsou tam operační sály, které jsou vybavené jako pro humánní medicínu, a to tak, že by nám je mohla leckterá okresní nemocnice závidět. A zvířata dostávají veškerou péči,“ doplnil Liška.

Víte, že...
...cena kurzu je s podporou Univerzity Karlovy 1100 euro (29 000 Kč), protože práce na zvířatech je velmi drahá a většina nástrojů a materiálu se neliší od operací lidí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.