Právě dnes uplyne 660 let od položení základního kamene KARLOVA MOSTU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Právě dnes uplyne 660 let od položení základního kamene KARLOVA MOSTU!

Právem je Karlův most jednou z nejnavštěvovanějších pražských památek. Že by to bylo nejen jeho krásou, ale i mystickými okolnostmi jeho vzniku?
Právem je Karlův most jednou z nejnavštěvovanějších pražských památek. Že by to bylo nejen jeho krásou, ale i mystickými okolnostmi jeho vzniku? (Foto ara)

Na magickou sílu šifry vsadil Karel IV. a stavitelé pražského Karlova mostu. Číselná řada 135797531 předurčila před 660 lety vznik slavné stavby vedoucí přes Vltavu v Praze.

Astrologové ani sám český král a císař římský Karel IV., který byl také zasvěceným mystikem, nenechali nic náhodě. Okamžik položení základního kamene pečlivě vybrali. Most mají na věky chránit magická čísla 1, 3, 5, 7, 9, 7, 5, 3, 1. Je v nich ukryto datum a čas. Podle legend Karel IV. položil základní kámen mostu přesně 9. července 1357 v 5 hodin 31 minut. Vznikla tak numerologicky zajímavá řada lichých čísel, která stoupá a pak klesá, a jde po sobě stejně při čtení zepředu i pozpátku: 135797531. 

Nešlo jen o matematiku. Ve volbě sehrálo významnou roli i astrologické hledisko. Všechny známé planety byly tehdy nad obzorem a Slunce, Merkur a Saturn stály ve vzájemné konjunkci. Slunce se nacházelo v ascendentu znamení Lva, tedy heraldického symbolu Království českého.Pro zachování symboliky a tajemna začnou oslavy fanfárami trubačů z Malostranské mostecké věže i dnes na minutu přesně. Kvůli posunu času to však bude v 6.31 hodin.

Nic není náhoda

Jako katedrála na Pražském hradě je i Karlův most zasvěcen svatému Vítu. Obě památky jsou příkladem snah Karla IV. o astronomicko-astrologickou jednotu. V době letního Slunovratu totiž při pohledu ze Staroměstské mostecké věže zapadá Slunce za svatovítskou katedrálou. Předtím projde za katedrální věží, která se vypíná nad kaplí patrona českých zemí svatého Václava. A svou pouť zakončí přímo nad místem s ostatky svatého Víta. Karel IV. tam prý oživil také tradici zašifrovanou v souznění jmen Vít a Svantovít (slovanský bůh Slunce, války a míru).

Vejce ne, mléko ano

Podle legendy byla při stavbě Karlova mostu do malty přidávána vajíčka. Počátkem roku 2010 však vědci z Vysoké školy chemicko-technologické oznámili, že vejce na stavbu použita nebyla. Později se ukázalo, že se malta zalévala mlékem a vínem. Dokonce se do ní údajně nechtěně přidalo pár syrečků.
V 19. století přibyla díla novogotická a klasicistní, jedno sousoší pochází z 20. století. Většina soch je z pískovce, jedna z mramoru, sv. Kříž a Jan Nepomucký jsou z bronzu.

Zajímavosti

*Karlův most je nejstarším stojícím mostem přes řeku Vltavu v Praze a druhým nejstarším dochovaným mostem v ČR.

*Dokončen byl až počátkem 15. století, avšak pohřební průvod Karla IV. v roce 1378 již přecházel po funkčním mostě.

*Most je založen na mlýnských kamenech, je 515,76 m dlouhý a 9,4 m široký, výška vozovky je 13 m nad normální hladinou. 

*Je tvořen 16 oblouky nestejného rozpětí – od 16,62 m (před Staroměstskou věží) až do 23,38 m v místě nad Kampou.

*Na jedné straně ho uzavírají dvě Malostranské věže, na straně opačné pak Staroměstská mostecká věž.

*Za stavitele mostu je považován Petr Parléř ze Švábského Gmündu.

V roce 2007 byla ale publikována hypotéza, že projektantem a prvním stavitelem mostu byl kameník a pražský měšťan Oto, zvaný též Otlin.* Pokud nepočítáme malé hlavičky andělíčků, lze najít na mostě na 75 postav. Spolu se sochou Bruncvíka na hřebenu pilíře mostu tvoří galerii 31 plastik. Většina pochází z dílen význačných evropských umělců včetně Jana Brokoffa a Matyáše Brauna.*V roce 1393 dal Václav IV. z mostu do řeky svrhnout tělo umučeného generálního vikáře Jana Nepomuckého. 



Přečtěte si
ivoadler
9. 7. 2017 • 15:06

Koncem týdne jedu na oslavu do jedné vesnice na 660. výročí založení. A nikdo o tom nepíše!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.