Oslepl na jedno oko: Kvůli nádoru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Oslepl na jedno oko: Kvůli nádoru

Těžký boj s nemocí Vojtíška (3) z Třebichovic
Těžký boj s nemocí Vojtíška (3) z Třebichovic  ( Foto archiv rodiny)

Pouhých osm měsíců bylo Vojtíškovi Peškovi (3) z Třebichovic u Kladna, když mu doktoři našli nádor v levé nadledvině, na kosti okolo očí a na játrech. Zasažena byla i kostní dřeň. Chlapeček musel podstoupit operaci a 69 chemoterapií.

„Začala jsem u Vojtíška pozorovat ujíždějící očíčko a neklidné večerní spaní. K tomu se přidaly teploty,“ začíná vyprávět příběh svého syna Veronika Pešková. Doktoři se domnívali, že by se mohlo jednat o šestou nemoc (pozn. red. – nemoc kojenců, s příznaky vzdáleně podobnými chřipce).Jenže pravda byla jinde.

Musel na operaci

Po vyšetřeních Vojtíškovi našli zhoubný nádor a ložiska na játrech. „Poté šel na odběr kostní dřeně a na vyšetření, kde se po podání radioaktivní látky pod speciálním přístrojem rozsvítí nádory. Jelikož Vojtíšek měl primární nádor v levé nadledvině, nádor na kosti okolo obou očí, ložiska na játrech a zasaženou i kostní dřeň, tak svítil celý,“ vzpomíná na děsivé chvíle maminka Veronika.

Zničené zuby

Do týdne šel chlapeček na operaci, kde mu lékaři hlavní nádor odebrali. Poté musel podstupovat chemoterapie. „Nádory sice po nich mizely, ale ne tak rychle, jak se očekávalo. Muselo se přidat ještě pár chemoterapií, které snášel velmi špatně. Nejedl, nepil, tělíčko netvořilo červené ani bílé krvinky a destičky,“ říká dál Veronika.

Poté následovalo ještě několik kol léčby. V říjnu 2015 byl chlapeček konečně zase zdravý. „Po léčbě máme spoustu problémů jako nefunkční štítnou žlázu, zničené zuby. Bohužel Vojtíšek oslepl na pravé očíčko kvůli nádoru, který měl okolo očí,“ dodává maminka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.