Pravda o Králi Šumavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pravda o Králi Šumavy!

Hranice na Šumavě se rodily pomalu, prakticky do roku 1950 tu mohl Kilian nepozorovaně převádět.
Hranice na Šumavě se rodily pomalu, prakticky do roku 1950 tu mohl Kilian nepozorovaně převádět. (Foto z knihy Šumava... hranici přecházejte po půlnoci)

Jeho postava často mytizovaná, pak také ideologicky pokřivená a zneužitá sváděla k různým interpretacím. Tzv. Král Šumavy, převaděč a agent americké CIC jménem Kilian Franz Nowotny (†71) byl ve skutečnosti obyčejný zavalitý chlápek, který pomáhal lidem utéct před komunismem a pomáhal i sám sobě.Byl vyzvědačem, pašerákem i překupníkem. Jeho příběh nejlépe přibližuje nová knížka Šumava… hranici přecházejte po půlnoci.

Jde o detailně popsané poslední cesty přes hranici Kiliana Nowotného, po válce odsunutého Němce, který se ale narodil na české straně Šumavy. Uplynulo právě čtyřicet let od jeho smrti.

Beletrizovaný příběh je prošpikován novými fakty, jmény, dokumenty, rozsudky a osudy lidí, kteří se s Králem Šumavy na jeho posledních cestách potkali. Příběhy se prolínají a mají pozoruhodné souvislosti. Autor Vilém Hrach se opírá o precizní studium archívů.

Předně je třeba připomenout, jak filmový Král Šumavy balamutil diváka coby dílo poplatné režimu. Režisér Kachyňa s autorem námětu Kalčíkem nechal převaděče zastřelit, což ale nebyla pravda. Nowotny skončil v roce 1950 po jedné z přestřelek převaděčskou činnost a dožil coby obchodník se dřevem v bavorském Röhrnbachu.

Měl ovšem dobrodružnou minulost, ve válce narukoval k námořnictvu, v roce 1943 jeho loď poslali Britové ke dnu a on šest hodin přečkal v ledové vodě, než přišla pomoc. Zdá se to jako nesmysl, přičemž podobné legendy o něm vyprávěli jeho životopisci v Německu… Měl také utíkat z pevnosti ze zajetí a přejít pěšky z Francie až do Bavorska!

Nezabíjel
Jisté je, že po otci zdědil pašeráckou krev. Jako převaděč a agent byl ale nejlepší ve svém regionu. Za čtyři roky, od šestačtyřicátého do roku 1950 převedl údajně 15 tisíc lidí a učinil 2000 přechodů hranic.

To už je ale úplně absurdní, protože by musel jít i 2x denně! Vzhledem k tomu, že šlo o mnohahodinové pochody, nemohl by to logicky stihnout. Nechodilo se ani v zimě, kdy napadalo skutečně hodně sněhu (což na Šumavě není problém). Nechme ale legendu žít…

Také Kachyňa udělal z filmu poměrnou ostrou kovbojkou plnou přestřelek. „Nikoho jsem nikdy nezabil,“ vyprávěl Kilian Nowotný v jednom z rozhovorů. Nosil samopal, ostře nabité pistole i granáty, ale vzhledem k tomu, že přecházel vždy tak, aby se nedostal do střetu se strážci hranic a byl nepozorován, zbraně nepoužíval.

Pašerák i agent
Jak ale ve skutečnosti žil a fungoval na hranicích?
V roce 1948 byl ale najat CIC, americkou kontrašpionážní službou (později CIA) a nosil přes hranice dokumenty, pokyny, depeše. Za to si účtoval slušné peníze. Zároveň Američané přimhouřili oko nad tím, že převáděl lidi, za což inkasoval ještě vyšší honoráře.

Do Československa v batohu přenášel např. kontraband nylonových punčoch, nazpět do Německa zase cigarety, tabák a cigaretové papírky. Vše poměrně lehké zboží, ale značné ceny. Nesmírně zbohatl a dá se říct, že po roce 1950 už nemusel riskovat. Na něj byli navázáni další lidé, kteří poskytovali nocleh po cestě, předávali si zprávy, síť převaděčů byla důmyslná.

Arzenál zbraní, co kdyby…
Byl to obrovský byznys, Kilian Nowotny byl něco jako firma na převádění, pašování a šmelinu. Lidé s ním chodili tam a zpět. Třeba aby přesvědčili své příbuzné… „Rozdal zbraně. Jeden dýmový granát pro případ, že je překvapí hlídka. Každému z doprovodu dal pistoli ČZ ráže 7,65 s pěti náboji. Sám měl dvě pistole a dva útočené granáty.

A aby cesta dobře dopadla, odněkud vylovil lahvičku s vodou, kterou všechny kolem postříkal podle staré pašerácké pověry,“ líčí Vilém Hrach podle dřívějších vyprávění pamětníků. Přenášel i věci odsunutých Němců z opuštěných chalup a tajných skrýší, které si nestačili vzít.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.