Kdo zapálil vilu veksláka Hošny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kdo zapálil vilu veksláka Hošny?

Takto vypadala vila dříve.
Takto vypadala vila dříve. (Foto HZS a ara)

Žhářství, pojišťovací podvod nebo náhoda? Takový rébus řeší hasiči v Brně. Ve čtvrtek večer tam totiž hořela vila známého bývalého vexláka Rudolfa Hošny (51). Stavba je pro místní symbolem zbohatlického nevkusu. 

„Škoda je půl milionu. Jestli někdo vilu zapálil úmyslně, vyšetřujeme,“ řekl Aha! hasič Jaroslav Mikoška. Dům na Strážním vršku nad Pisárkami je připomínkou divokého kapitalismu 90. let. Bývalý vekslák Hošna si poručil točité schody přes tři podlaží, leptaná skla ve dveřích imitující secesi, sochy nebo vnitřní bazén. Ve vile se konaly bujaré party, tančily a pily tam i známé tváře showbyznysu.

Rudolf Hošna

Dnes je z domu ruina. Od roku 2003 je kvůli neplacení faktur bez elektřiny a posledních osm let ji ničí vandalové a feťáci. Realitná agentury dům nabízejí k prodeji za 25 milionů korun. Naposledy s nemovitostí disponovala společnost A. M. Credit Holding. Majitel údajně s prodejem nespěchá. Mluvilo se i o plánech vilu srovnat se zemí a na místě postavit bytový dům.

Kdo je Rudolf Hošna?
Kulisák, který se za komunistů přiživoval jako vekslák. Po listopadu 1989 rozjel prodej kovodžínoviny (český vynález látky s metalickým leskem), investoval do tanečního klubu a prodeje luxusních vozů. Peníze nalil i do filmu Trhala fialky dynamitem s Helenou Růžičkovou. Vrata kriminálu za ním zapadla v roce 2007, když nezaplatil za 130 škodovek, které obratem prodal. Soud mu vyměřil 8,5 roku, policie jej zatkla na Slovensku, kam utekl. Odseděl si polovinu trestu, pak se dostal na podmínku ven. Dnes žije v Bratislavě, živí se jako producent.

Na vile shořela střecha, poškozeno je i horní patro.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.