Irácké síly hlásí: Islámský stát je poražen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Irácké síly hlásí: Islámský stát je poražen!

Triumf iráckých policistů v Mosulu.
Triumf iráckých policistů v Mosulu. (Foto Reuters, Profimedia.cz, ČTK)

Takzvaný Islámský stát to v Iráku má spočítané, po dlouhých měsících ztratil kontrolu i nad centrem Mosulu. Druhé největší město země zde bylo jeho hlavní baštou, ale i symbolem: právě zde teroristé vyhlásili svůj islamistický stát – chalífát.

Zvláštní jednotky irácké armády i policie ovládly prakticky celé město, včetně jeho dominant. Tedy bývalých dominant. V minulých dnech se zřítil proslulý minaret Hrbáč (al-Chadba) z 12. století a zpola zničená je i mešita an-Núrí.

Z jejího balkonu šéf IS abú Bakr Bagdádí roku 2014 triumfálně vyhlásil chalífát, když Islámský stát překvapivě Mosul dobyl. Džihádisté tvrdí, že mešitu a minaret zničily americké nálety, irácká armáda ale natočila video potvrzující, že je do povětří vyhodili sami teroristé.

„Návrat mešity an-Núrí do náruče národa znamená konec IS, státu falše,“ uvedl irácký premiér Hajdar Abádí. Naparovali se ve městě na den přesně tři roky anebo chcete-li 1096 dnů. „Všechny bojovníky IS budeme dál pronásledovat, abychom je do posledního zabili,“ slíbil.

Na kahánku mají džihádisté i v sousední Sýrii, tzv. hlavní město IS Rakku zcela obklíčily kurdské a arabské jednotky s podporou mezinárodní koalice. A podle všeho definitivně padl i vůdce Bagdádí – o jeho zabití v minulých letech chodila řada zpráv, tentokrát však přišly i fotografie.

Jásot však ještě není namístě. Chalífát přestává existovat, ale mnozí jeho bojovníci se nevzdávají, v Rakce i v rozbombardovaných ulicích mosulského starého města drží přinejmenším desetitisíce rukojmí. A nemálo z těch, co prchli, se jistě bude pokoušet o teroristické útoky jinde po světě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.