Skandál na vrcholu Vatikánu: Kardinál úchyl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skandál na vrcholu Vatikánu: Kardinál úchyl!

Mračna nad Vatikánem...
Mračna nad Vatikánem... (Foto Reuters, ČTK)

Takhle vysoko ještě žádná obvinění zvrhlých katolických kněží nedošla! Podle australské policie osahával děti i kardinál George Pell (76). Ten je dnes papežovým finančním poradcem a vatikánským »ministrem hospodářství«. Po kardinálovi státním sekretáři (Pietro Parolin) je tak třetím nejvyšším mužem Svatého stolce.

Podle obvinění někdejší arcibiskup Melbourne a Sydney například v 70. letech osahával na genitáliích dva chlapečky ve veřejném bazénu. Obětem je dnes přes čtyřicet let; policie eviduje i řadu dalších stížností od jiných obětí.

Vedle toho čelí Pell kritice, že zametal pod koberec obvinění svých podřízených. Kněze Geralda Ridsdala, později odsouzeného za zneužití 54 dětí, přesouval z farnosti do farnosti, místo aby se obrátil na policii. Ridsdalův zneužitý synovec dokonce tvrdil, že se Pell snažil koupit jeho mlčení.

George kardinál Pell je trojkou Vatikánu.

„Jsem nevinný, ta obvinění jsou falešná. Pohlavní zneužívání je mi odporné,“ prohlásil nyní kardinál, jenž už před formálním obviněním s policií komunikoval. Nyní je odhodlán své jméno očistit před soudem, který začne v polovině července. Papež František (80) mu k tomu dal svolení a vyjádřil lítost, avšak k žádným opatřením zatím nepřistoupil.

Obvinění kardinálové
Dosud obdobným skandálům čelili tři kardinálové. Všechny tři případy však zůstaly bez rozuzlení.

*Joseph Bernardin
Kardinál z Chicaga byl nejvyšším katolickým hodnostářem v USA, jenž byl kdy obviněn ze sexuálních přečinů. Obžalobu z pohlavního zneužívání proti němu vznesl v roce 1993 bývalý seminarista Steven Cook. Soud Bernardina v roce 1994 zprostil obžaloby, protože žalobce, který trpěl chorobou AIDS, u soudu oznámil, že si již není jist, zda ho jeho paměť neklame.

George kardinál Pell je trojkou Vatikánu.

*Hans Hermann Groër
Asi největší skandál tohoto druhu v Evropě. Vídeňský arcibiskup byl roku 1995 obviněn bývalými chovanci internátu. Groër pod tlakem na svůj úřad rezignoval a odešel do důchodu, formálně ale nikdy obviněn nebyl a nic nepřiznal. Zemřel v roce 2003.

*Józef Wesolowski
Bývalý polský arcibiskup, pět let působil jako papežský velvyslanec v Dominikánské republice. V roce 2013 obviněn za zneužívání chlapců a držení dětské pornografie. Papež František ho ihned z diplomacie odvolal a zbavil kněžských povinností. V červenci 2015 začal soud, v srpnu ale Wesolowski zemřel.
Zdroj: ČTK

Papež František.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.