Major Zeman v Hollywoodu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Major Zeman v Hollywoodu...

Muzeum je napěchované zajímavostmi.
Muzeum je napěchované zajímavostmi. (Foto Aha!: Daniel Černovský, ara)

Socha Predátora, Glum, ale i Major Zeman. Originální panoptikum, ráj filmových fanoušků! Více než 650 exponátů – repliky zbraní, šperků, figurky a sochy nejznámějších postav z filmových trháků i komiksů, to je svět Film Legends Muzea v Poděbradech.

Evropský unikát vznikl z nadšení Jana Vlčka (40). Vše začalo sbírkou dětských časopisů, ty postupně nahradily céčka, mince a pak se zamiloval do figurek filmových hrdinů. „Úplně první byly postavy z filmu Matrix. Když jsem získal 32 centimetrů vysokou figurku Terminátora, nádherně detailně zpracovanou, bylo jasno. Moje nadšení přesvědčilo i manželku,“ vzpomíná sběratel.

Psal se rok 2013 a o tři léta později, v březnu 2016, otevřel muzeum, ve kterém svou sbírkou těší tisíce českých i zahraničních fanoušků. „V ložnici jsme měli celou stěnu pokrytou Vetřelci. Ačkoli manželka také sběratelství propadla a figurky ji těší stejně jako naše děti, tady jim je lépe,“ dodal muž, jemuž se finančně náročné hobby stalo povoláním. Důkazem je jeden z posledních přírůstků, 12 let stará socha King Konga v měřítku 1:5. Nejen, že je komplikované tak velký kus dopravit do Česka, ale jeho cena byla 7000 eur, tedy zhruba 180 tisíc korun.

Jak se rodí sběratelská figurka
*Po prvotním návrhu modelář vytvoří »headsculpt«, hlavu figurky. Malíř ji nabarví, kostymér ušije figurce oblečení a prototyp je hotov. Masově se začne vyrábět až po souhlasu vlastníka licence (například filmového studia) a zpodobněné osoby (herce).
*Klíčové je malování hlavy. Figurky musí bezchybně odpovídat do nejmenších detailů, protože kupci jsou nároční a své hrdiny znají dokonale.
*Po schválení prototypu se ohlásí předprodej. Trvá půl roku až rok, než zákazník figurku obdrží. Nejlepší výrobci pak ještě figurky upravují podle reakcí zákazníků.
*Figurky v měřítku 1:6 se těší největší oblibě. Modeláři je rádi upravují, vytvářejí své vlastní varianty nebo hlavy, šijí nové oblečení a vybavují figurky vlastním příslušenstvím. Tomuto koníčku se říká »kitbashing«.

Filmové muzeum
Kde? Jiřího náměstí 36, Poděbrady
Kdy: denně 9:00 až 18:00
Za kolik? 190 Kč, studenti 160 Kč, senioři a děti 3 až 15 let 130 Kč, děti do 3 let zdarma, rodinné vstupné (2+2) 590 Kč
Víte, že…
…anatomicky přesná těla figurek mají 30 pohyblivých bodů, aby si je sběratelé mohli vystavit v pózách, které znají z filmu či televize?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.