70 let od vydání deníku Anne Frank (†15): Věřila, přišla zrada a smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

70 let od vydání deníku Anne Frank (†15): Věřila, přišla zrada a smrt!

Anna Franková prošla pod rukama osvětimského zdravotníka
Anna Franková prošla pod rukama osvětimského zdravotníka (archiv Blesk.cz)

Jedna z nejemotivnější výpovědí o hrůzách holocaustu vyšla poprvé přesně před 70 lety. Otto Frank vydal knižně upravený deník své dcery Anne (†15).

Rodina Anne Frank pocházela z Německa, utekla ale před nacisty do Holandska. Němci ale přišli i sem. Když Frankovým v roce 1942 hrozilo, že budou muset nastoupit k transportu do koncentračního tábora, ukryli se ještě s další židovskou rodinou v zadním traktu kancelářské budovy. Jídlo jim nosili bývalí zaměstnanci. V té době si Anne začala psát deník.

Popisovala všední těžkosti života v úkrytu i obavy z budoucnosti. „Dnes mám jenom smutné a deprimující zprávy. Němci sebrali po celých skupinách mnoho našich židovských známých,“ poznamenala si. Zároveň ale zůstávala optimistkou a doufala v konec války. „Zadní dům prožívá maximální vzrušení. Blíží se teď skutečně to dlouho očekávané osvobození, o němž se už tolik mluvilo, které je však příliš krásné, příliš pohádkové, než aby mohlo být pravdivé,“ napsala v květnu 1944. Následně v srpnu byl ale úkryt prozrazen a Anne skončila v koncentračním táboře Bergen-Belsenu, kde v únoru 1945 zemřela na tyfus.

Věrná přítelkyně
Deník zachránila Holanďanka Miep Gies (†100), která pomáhala rodinu ukrývat. Doufala, že ho bude moci Anne po válce vrátit. Když zjistila, že dívka zemřela, předala spisek jejímu otci.

Několik verzí
Anne původně psala své myšlenky jen pro sebe, pak ale zaslechla v ilegálním rádiu, že by Holanďané měli uchovat své vzpomínky na okupaci. Začala deník upravovat. Další úpravy provedl Otto Frank. Vypustil pasáže, v nichž Anne řešila komplikovaný vztah k matce a zmínky o intimních tématech jako je menstruace či sex.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.