Vyhlaste válku mšicím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyhlaste válku mšicím!

Mšice
Mšice (Foto: ara)

Mšice jsou jedním z nejčastějších a zároveň i nejneodbytnějších zahradních škůdců. V přírodě s nimi úspěšně bojuje jen slunéčko sedmitečné. Víte vy, jak s nimi zatočit?

Jsou zelené, černé, bílé, oranžové, jedno- i dvoubarevné. Jen v Evropě je mšic na 850 druhů a až na výjimky před nimi neobstojí žádná rostlina. Pro zahrádkáře jsou postrachem. Škodí na nadzemních i podzemních částech rostlin. Nejčastěji bývají přisáté na rubu listů, ze kterých sají šťávu. Přitom vylučují medovici – sladký roztok – který na listech vytváří lepkavý povlak a tím živnou půdou pro houbové choroby.
Listy napadené mšicemi poznáte bezpečně, jsou lepkavé, zkroucené a plné mravenců, kteří se mšičí medovicí živí. 

Ať už se rozhodnete pro boj s pomocí přírody nebo chemie, počítejte s tím, že budete bojovat opakovaně. Mšice jsou neúnavné, a proti chemii dokonce v mnoha případech odolné. Základem je rostliny kontrolovat a začít včas.

Co zahání mšice?

Rostliny
Zahrádkáři tvrdí, že ideálním odpuzovačem mšic je vysazený afrikán nebo lichořeřišnice v blízkosti rostlin, které mšice nejčastěji napadají. Dobrou službu odvede i levandule. Kopr zabrání, aby mšice napadaly v záhonu košťáloviny.

Mýdlo
Mýdlový postřik připravíte tak, že 100 g mazlavého mýdla (třeba mýdlo s jelenem, lanza apod.) rozpustíme v 10 l vody.

Nedopalky
Kouříte? Pak nevyhazujte nedopalky, ale nechte je vylouhovat ve vodě minimálně 48 hodin a vzniklým roztokem postříkejte listy napadených stromů. Použít lze i vylouhovanou kopřivu nebo česnek. Nečekejte však zázraky. Mšice jsou odolné.

Zvířata
Nejznámějším predátorem je beruška, s mšicí ale úspěšně bojuje i škvor obecný, moucha zvaná pestřenka nebo parazitická vosička.

Chemie
Pirimor nebo mospilan jsou nejčastěji používané přípravky na hubení mšic. I ty je ale třeba občas obměnit, protože mšice se vůči stejnému postřiku stávají na zahradě imunní.
Nohel Garden Insekticid Decis Al
Insekticid proti savým a žravým škůdcům jako jsou mšice, molice, ploštice, vrtule, mery, housenky, brouci a motýli.
Cena: 169 Kč
Agro Mšice a molice STOP
Efektivní insekticid k hubení odolných savých a žravých škůdců k použití na pokojových, balkonových i venkovních zahradních rostlinách.
Cena: 46 Kč
Neudorff Neudosan
Přípravek je velmi účinný proti savým a žravým škůdcům. Obsahuje velice účinné látky – draselné soli přírodních mastných kyselin. Nemá žádnou ochrannou lhůtu, takže je po postřiku možné ošetřené bylinky okamžitě třeba konzumovat. Přípravek neškodí ani užitečnému hmyzu.
Cena: 199 Kč

Víte, že...
...mšice zimu přežijí ve stadiu vajíček. První mšice na jaře jsou okřídlené a zhruba po deseti dnech dospějí, ztratí křídla a začnou se rozmnožovat bez oplodnění. Když je jich na jedné větvi mnoho, samičkám narostou křídla a odletí založit novou generaci. Během léta jich mohou vytvořit 20–30.

Jak škůdce rozeznat?
*Mšice bývají přisáté hlavně na rubu listů. Napadené rostliny se poznají podle zkroucených listů a vrcholů rostlin.
*Bílé chomáčky znamenají, že rostlina je napadená červci a vlnatkami.
*Pavučinka signalizuje svilušku. Listy bez barvy, zkoucené a pokryté lepivým trusem jsou signálem pro molice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.