Spravedlnost až po dlouhých 37 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Spravedlnost až po dlouhých 37 letech!

Vojtěch Matula (vlevo) se svým obhájcem Lubomírem Müllerem.
Vojtěch Matula (vlevo) se svým obhájcem Lubomírem Müllerem. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Když bylo Vojtěchu Matulovi (65) z Holešova v roce 1980 pětadvacet, poslal ho vojenský soud na 14 měsíců do kriminálu. Mladý inženýr odmítal sloužit ve zbrani. 

Sice narukoval do Vyškova, ale byl přesvědčeným Adventistou Sedmého dne, a ti vzhledem k víře v sobotu nepracují. U útvaru odmítal plnit v sobotu úkoly a rozkazy. Matula si trest odseděl, a pak si ještě musel odkroutit i celý zbytek vojny.
Škraloup vojenského vězení provázel inženýra celý život. „Mohl jsem jen ve fabrice ke stroji,“ svěřil se Aha!. Trest měl vliv nejen na pracovní zařazení a výdělek, ale i na výši jeho důchodu.


U Nejvyššího soudu (NS) v Brně se nyní domáhal plné rehabilitace, až dosud totiž u soudů dosáhl jen částečného očištění jména. V jeho prospěch podal stížnost pro porušení zákona i ministr spravedlnosti. A po 37 letech konečně uspěl. NS zrušil veškeré předchozí tresty a Městskému soudu v Brně přikázal případ znovu projednat a plně jej očistit. Stát se tak má v řádu týdnů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.