Ochlazování slůněte Rudiho: Nejlepší sprcha je písečná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ochlazování slůněte Rudiho: Nejlepší sprcha je písečná!

Nabrat písek a vyfouknout.
Nabrat písek a vyfouknout. (﷯Foto Aha! – Karel Kopáč)

Písečná sprcha, to je blaho. A pro devítiměsíční slůně Rudiho v pražské zoo také veliká legrace. Při této hře se sloní benjamínek také učí, jak se ochladit a udržovat správnou hygienu. V tomhle vedru ideální zábava.

Rudi si požitkářsky užívá svoje první léto a první hice. Zatímco lidská máma svého potomka za rozhazování písku nejspíš pokárá, ta sloní jen spokojeně pozoruje, jak je její synek šikovný. Rudi se s požitkem vykoupe ve vodě a pak se posype se posype pískem a prachem. „Vrstvička prachu či písku od jeho těla odkloní sluneční paprsky,“ vysvětluje ochlazovací efekt písečné lázně zooložka Romana Anděrová.

  

Někdy se sloni prokutají chobotem do hlubších vrstev, kde je písek vlhký a pak se jím také ochlazují. „Jak jim ulpí na hřbetě a osychá, odebírá z těla přebytečné teplo,“ dodává Anděrová. Nejde však jen o požitek, ale také o nutnou hygienu. I když se slonům říká tlustokožci, kůži mají velmi citlivou a není nikde na těle silnější než jeden centimetr. Při jejich velkosti, je tedy poměrně tenká a potřebuje péči. „Písečnou lázní, která je zároveň masáží, ji sloni zbaví parazitů a staré odumřelé kůže,“ objasňuje Anděrová. Pro Rudiho, stejně jako pro ostatní slůňata, je zatím ale především hrou a zábavou.

Víte, že...
...před přehřátím pomáhají slonům i jejich bohatě prokrvené velké uši, jimiž přebytečné teplo odvádí z těla.

Jak se také chladí?
Vědci z Kalifornské univerzity zjistili, že když slonům začne být příliš teplo, zvýší se propustnost jejich pokožky. Z těla se odpařuje voda a slon se ochlazuje. Aby přitom zabránil dehydrataci, musí za den vypít i 200 litrů. Samozřejmě vody.



Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.