Velitel policie o požáru věžáku: Mrtvé možná NIKDY neidentifikujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velitel policie o požáru věžáku: Mrtvé možná NIKDY neidentifikujeme!

OHNIVÉ PEKLO V LONDÝNĚ!
OHNIVÉ PEKLO V LONDÝNĚ! (Reuters, ČTK, Twitter)

30, 40, 50… Nebo dokonce 100 a víc? Takové počty teď trápí britské úřady, které se snaží zjistit, kolik lidí nakonec uhořelo v londýnském věžáku Grenfell Tower. „Některé mrtvé zřejmě nikdy neidentifikujeme,“ přiznává policie.

Prozatím se sčítání obětí zastavilo na čísle 30 – většinu ohořelých mrtvol (včetně teprve půlroční holčičky) už hasiči z vražedného paneláku vynesli, některé tam ale museli nechat. Jsou totiž v místech, kde je obtížný přístup a hrozí zřícení.
Jenže tohle číslo není ani zdaleka konečné!

„Viděla jsem asi pětadvacet lidí, včetně malých dětí, které uvěznil oheň. Umírali mi před očima,“ popisuje Anne Johnson hrůzy, jež jí zůstanou před očima do konce života. „Asi šest dětí bylo v horním patře. Plakaly, prosily o pomoc a i na okna psaly nápisy POMOC. Nikdo se k nim ale nedostal. Nešlo to…“ dodává žena.

Ještě pesimičtější v odhadech mrtvých je britská zpěvačka Lily Allen (32). „Absolutně nechápu, proč se ta tragédie tak v médiích tak bagatelizuje. Že prý šest nebo dvanáct mrtvých. Já jsem od lidí slyšela o sto padesáti!“ prohlásila v televizi.
Konečné bilance se ale bojí i hasiči a policisté.

„Počet mrtvých začne rychle stoupat, až se dostaneme do vyšších pater,“ varoval velitel metropolitní policie Stuart Cundy. Navíc kompletní prohledání budovy podle něj zabere týdny, ne-li měsíce. „Může se taky stát, že některé oběti nedokážeme vůbec identifikovat a nikdy se tak nedozvíme, kdo všechno tam zemřel,“ dodal. Někde pomůže až DNA anebo zubařské záznamy...

Ve věžáku žilo podle britských médií 400 až 600 lidí. Od středy zůstává v nemocnici 37 lidí, z toho 17 je v kritickém stavu. Desítky dalších se stále pohřešují.

Chytil holčičku (4)
letící z 15 metrů!
Strach o to nejcennější – životy svých dětí, dohnal mnoho matek k zoufalému činu. Milovaná dítka vyhazovaly z oken v naději, že je »tam dole« někdo chytne. Stejně tak si počínala i nejmenovanná žena, která z výšky asi patnáct metrů hodila svou 4letou dceru. „Křičela v okně o pomoc, dceru držela v rukou a plameny už byly skoro u nich,“ popisuje svědkyně Kadelia Woods (20).

V tu chvíli se ale pod okny objevil muž jménem Pat a zakřičel: „Hoďte ji, já ji chytím!“ Matka se zpočátku bránila: „Ne! Ne! Já nemůžu!“ Brzy jí ale došlo, že buď v bytě uhoří obě, nebo je šance, že se alespoň její dítko zachrání. A holčičku pustila. „Chytil ji jako míč na rugby a pevně si ji přitiskl k hrudi,“ popsali svědci, jak hrdina Pat zachránil dívence život.

Rita Ora nosí jídlo a vodu
Do pomoci všem, kterým požár vzal blízké a nebo je připravil o střechu nad hlavou, se zapojila i zpěvačka Rita Ora (26). „Tohle je moje čtvrť. Kdysi jsem si tam hrála... Udělám vše, co půjde, abych pomohla,“ svěřila se na Instagramu. A hned vyrazila do ulic, kde pomáhala se zásobováním jídla a vody všem, které požár zasáhl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.