Strach Američanů! Pobřežní stráž dostala hlášku: Pluje k vám loď se špinavou bombou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Strach Američanů! Pobřežní stráž dostala hlášku: Pluje k vám loď se špinavou bombou!

Strach, panika, evakuace největšího přístavu v Jižní Karolíně. Hrozba špinavé bomby? Islamisté ji chtějí místo jaderné zbraně!
Strach, panika, evakuace největšího přístavu v Jižní Karolíně. Hrozba špinavé bomby? Islamisté ji chtějí místo jaderné zbraně! (FotoTwitter, Facebook, ara)

Strach, panika, evakuace největšího přístavu v Jižní Karolíně. Spojené státy sevřel strach, když pobřežní stráž v Charlestonu v noci na čtvrtek dostala hlášku, že na lodi, která do přístavu míří, je špinavá bomba!

Americké bezpečnostní úřady včera ve dvě hodiny v noci našeho času zalarmovalo video na YouTube, v němž jistý George Webb tvrdil, že na palubě kontejnerové lodi rejdařské společnosti Maersk Line, která měla do přístavu Charleston připlout během dvou hodin, je špinavá bomba, tedy výbušnina s radioaktivním materiálem.

FBI v akci
Ta se na loď měla dostat v Pákistánu, kam plavidlo zavítalo během nedávné cesty na Blízký východ. O hrozbě byla ihned informována jihokarolínská pobřežní stráž i posádka samotné lodi. Nastaly hektické bezpečnostní manévry – plavidlo bylo vyklizeno, stejně tak proběhla evakuace asi dvou stovek lidí z přístavu. „Okolo plavidla jsme vytvořili bezpečnostní zónu v okruhu jedné námořní míle,“ informovala pobřežní stráž.

Když loď zakotvila v terminálu Wando, ihned ji prohledali technici specializovaní na nakládání s nebezpečnými materiály i pracovníci FBI.

Žádnou výbušninu však nenašli, stejně tak nenaměřili zvýšenou radioaktivitu. Zkrátka se ukázalo, že jde o falešný poplach. A nelze se moc divit. Vždyť George Webb, který na bombu upozornil, je poměrně známým konspirátorem. Na YouTube provozuje kanál, kde společně s kolegou Jasonem Goodmanem podobně poplašné zprávy šíří jako na běžícím pásu. Policie Webba včera odpoledne zatkla.

Co je špinavá bomba?
Zbraň, která způsobuje radioaktivní zamoření. Skládá se z nálože z klasické trhaviny a radioaktivního materiálu (např. z průmyslových a medicínských zářičů). Její exploze, při níž se radioaktivní látky rozpráší do širokého okolí, se může vyrovnat spadu po menším jaderném výbuchu a zasažené místo může být i tisíce let neobyvatelné.

Co je jaderná bomba?
Zbraň hromadného ničení. Její sestavení je podstatně složitější a zároveň i dražší než u špinavé bomby. Nezbytný je totiž speciální radioaktivní materiál vysoké kvality. Je založená na principu neřízené řetězové reakce jader těžkých prvků.

Co přesně je špinavá bomba? Nálož, která má v sobě příměs radioaktivní látky. Bezpečnostní expert Andor Šándor říká, že ji chtějí vyrobit islamisté místo jaderné zbraně, na kterou nestačí. Kde podle něj hrozí útok a jak se mu bránit?

Špinavá bomba je klasická výbušnina s příměsí jaderného materiálu. „Jejím základem je radioaktivní izotop, který je výbuchem rozmetán do okolí,“ popsal Aha! Šándor. N﷯emá tak ničivý účinek, takovou sílu výbuchu jako jaderná bomba. Cílem je zamořit co největší oblast radioaktivitou.

V přístavu Charleston byla okamžitě vyklizena oblast v okruhu jedné námořní míle, tedy necelých dvou kilometrů, ale ani to nemusí být dostatečná vzdálenost.﷯ „Nebezpečnost závisí na tom, jaký radioaktivní materiál byl použit, takže to nejde paušálně říci,“ vysvětlil Šándor.

Zasáhnout co nejvíc lidí
„Islamisté mají tendenci něco takového vyrobit. Konstrukce klasické jaderné bomby je mimo jejich možnosti, ale toto není tak technicky náročné,“ vyvsvětlil expert. Takový útok by byl podle něj zřejmě směřován do míst, kde je největší koncentrace lidí. „Použití by bylo pravděpodobně v prostorech, které jsou velmi zabydlené, aby byl účinek maximální,“ přidal hrůznou předpověď.



V Česku je větší hrozbou nůž
České republice zatím takový útok podle Andora Šándora nehrozil. „Nikdy jsem takovou hrozbu nezaregistroval. Obecně možnost použití této zbraně je podle mého názoru velmi nízká. Nejbrutálnější útok je napadení nožem. To, co dnes vidíme, ukazuje, že ti, co nám chtějí ublížit, nemají, zaplať pán﷯bůh, přístup k ničemu sofistikovanějšímu,“ tvrdí.

Jak se bránit?
„Obecně je možnost obyčejných lidí se nějak bránit malá. Člověk si s sebou obvykle nebere masku, když jde ven,“ vysvětluje Andor Šándor. V tomto případě se hodí oprášit poučky z branných cvičení ve škole. „Zakrýt si ústa nějakým kapesníkem, lehnout si nohama k epicentru, nedívat se k místu výbuchu,“ radí. Jako úkryt před radiací se doporučují sklepy nebo horní patra výškových budov. Odborníky, kteří by prováděli dekontaminaci, by pak chránily speciální obleky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.