Při operaci nosu Filip oslepl: Odškodné za fušeřinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Při operaci nosu Filip oslepl: Odškodné za fušeřinu!

Filip u soudu.
Filip u soudu. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Operace nosních dutin se zanedbatelným rizikem komplikací skončila pro Filipa (21) strašlivým následkem. Zákrok se nepovedl a muž se probral slepý na pravé oko. Po špitálu kvůli tomu žádá 850 tisíc korun. Ten ho ale odmítá odškodnit.

„Když jsem zjistil, že nevidím, byl to šok, ale už se s tím srovnávám. Mám hlavně problémy s orientací v prostoru,“ popsal Filip tři roky po oslepnutí, kvůli kterému si absolvent chemické školy nemohl splnit touhu řídit kamion, a živí se jako finanční poradce.

Přestal vidět po endoskopické operaci. Té se podrobil kvůli špatnému dýchání a bolestem hlavy vinou zánětu vedlejších nosních dutin a tvorbě polypů, kterými trpí už od svých jedenácti. Na výkonu byl přitom již popáté, přičemž předchozí dopadly vždy dobře. Na operaci, která byla nutná, protože nezabíraly léky, šel proto bez obav.

Lékař: Operace se povedla
Filip krvácel z cévy, která vede z očnice, což podle operatéra může nastat kdykoliv. „Nám se to krvácení v čichových sklípcích podařilo zastavit, ale občas se stane, že se ta artérie stáhne do očnice a krvácí tam, což my nevidíme. Proto jsme operaci ukončili s tím, že byla úspěšná,“ řekl Petr Čelakovský z kliniky ORL královéhradecké nemocnice. Kvůli komplikacím došlo ke vzniku tzv. retrobulbárního hematomu s následným oslepnutím.

Riziko bylo, ale malé
Mladík nemocnici neviní z pochybení. Podle něj ale nese odpovědnost za nepovedený zákrok, a proto by měl od její pojišťovny dostat odškodnění. Špitál ale jeho žalobu odmítá s argumentem, že podepsal informovaný souhlas, kde bylo mimo jiné upozornění na možné riziko. To se uvádí jen od 0,05 do 0,5 procenta.

První případ za 27 let
„Za 27 let provádění této operace v naší nemocnici při frekvenci 100 až 150 zákroků ročně, došlo ke vzniku retrobulbárního hematomu ve třech případech, z nichž pouze u tohoto pacienta měl za následek oslepnutí,“ řekl Čelakovský. Kdyby mladík operaci odmítl, zánět by se mohl rozšířit až mozku a ohrozit ho na životě.

K nepovedené operaci došlo na klinice ORL královéhradecké nemocnice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.