Sázení vína jako ze sci-fi: Využívají družice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sázení vína jako ze sci-fi: Využívají družice!

Sklizeň vína
Sklizeň vína (Foto Aha! – Jiří Nováček, Zdeněk Šmýd, koláž Aha! )

Jako když střelí! Na jižní Moravě vznikají nejrovnější nové vinice na světě. Traktor při obnově vinohradů u Čejkovic na Hodonínsku řídil při sázení signál z družic. 

Unikátní sázecí stroj naváděný satelitem umísťoval sazenice nejen do řádků s přesností na centimetr, ale stejně dodržoval vzdálenosti jednotlivých rostlin od sebe! „Nic lepšího momentálně ve světě neexistuje,“ řekl Aha! na adresu německého speciálu Pavel Gašpar.

Přístroj vkládá sazenice pomocí sázecího ústrojí do rýhy, kterou si sám vytváří. Sazenice také sám zahrne a utuží speciálními koly. „Stroj jako jediný na světě dokáže sázet i v terasách. Zvládne vytvořit místo bezvadně rovných naopak i rovnoměrně zakřivené nebo netypické tvary vinic,“ upřesnil Zdeněk Šmýd, který výsadbu zajišťoval.

Klidně i šestiúhelník!
Stroj je schopen díky satelitnímu GPS signálu sázet vinice třeba i do šestiúhelníku. Pracuje ve vodorovných i svislých liniích – a pokud narazí na nerovnost, dokáže ji v následujících řádcích okopírovat. „Řádky jsou perfektně rovné a utužené, ujme se tedy více sazenic než dřív,“ pochvaluje si vinař Zdeněk Němec z Čejkovic.

Víte, že...
...čtyři hektary nových vinic vysázeli vinaři v Čejkovicích během pouhých dvou pracovních dní?
...zařízení dokáže vysadit 20 000 sazenic denně a vystačí si s jedním traktoristou a dvěma sázejícími?
...výsadba hektaru vinice (přibližně fotbalové hřiště pro mezinárodní klání) stojí až 800 000 korun?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.