Česká pole zrudla vlčími máky: Plevel, ale nádherný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Česká pole zrudla vlčími máky: Plevel, ale nádherný!

»Červený koberec« na Pardubicku.
»Červený koberec« na Pardubicku. ( Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Zemědělci nenáviděný plevel, ale romantiky, malíři i fotografy obdivovaná květina! Takový je vlčí mák, jehož jasně červená barva v těchto dnech rozzařuje českou krajinu. A do jehož okvětních lístků se zakoukal i motýl Emanuel. Makové panence červená sukýnka sekne.

Vlčí mák někde řídce lemuje cesty, jinde, zejména na opuštěných a zanedbaných polích, září i celé lány rudých křehkých plátků. Vlčí mák má totiž až několikaletou trvanlivost semen, kterých v tobolce dozrává až 50 tisíc. Škoda jen, že nosit si ho do vázy je zbytečné. Rychle totiž vadne a opadává.

Může i otrávit
U vlčího máku také platí, že krása dovede být zrádná. Roní bílé mléko (tzv. latex), které je slabě jedovaté. Může vyvolat záněty kůže a při požití nadměrného množství otravu, která se projevuje zvracením, bolestí břicha nebo bezvědomím.

K čemu se hodí?
*Korunní lístky máku vlčího se využívaly na léčbu plicních chorob a jako uspávací a zklidňující prostředek.
*Přidává se do sirupů nebo čajových směsí pro zlepšení vzhledu, ovšem účinkuje tlumivě na dýchací ústředí, zmírňuje kašel a usnadňuje.
*Květy jsou využívány v potravinářství jako barvivo.


Víte, že...
...květ vlčího máku je používán jako symbol na počest vojáků, kteří padli za 1. světové války? Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.