Útočníci si chtěli půjčit 7tunový náklaďák a nože koupili v akci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Útočníci si chtěli půjčit 7tunový náklaďák a nože koupili v akci!

Dodávka jim přišla málo, dali do ní dva pytle štěrku, aby byla těžší
Dodávka jim přišla málo, dali do ní dva pytle štěrku, aby byla těžší (Foto ČTK)

LONDÝN – Teroristický útok v Londýně si vyžádal 8 životů, obětí však mohlo být mnohem víc. Stačilo, aby teroristům vyšel plán půjčit si místo dodávky 7tunový náklaďák. Prozradila to britská policie, jež rovněž zveřejnila fotky nožů, jimiž islamisté vraždili. A také snímky zápalných lahví, které měli v autě nachystané.

Masakr, od něhož uplynul přesně týden, mohl mít daleko fatálnější následky. Podle velitele londýnské protiteroristické jednotky Deana Haydona si totiž Youssef Zaghba, Rašíd Radván a šéf skupiny Khuram Shazad Butt chtěli k útoku najmout nákladní auto. To se jim ale nepovedlo, protože bankovní terminál, přes nějž Butt půjčku náklaďáku hradil, platbu odmítl provést.


Brit pákistánského původu tedy vzal zavděk menší dodávkou Renault, kterou v sobotu v noci najel na most London Bridge. Na něm zabil tři lidi. Atentátníci pak z vozu vyskákali a napadali lidi v barech ve čtvrti Borough Market. Všichni byli ozbrojeni identickými růžovými keramickými noži, jejichž fotky včera zveřejnila policie. Stejně tak se na veřejnost dostaly i snímky zápalných lahví, ty teroristé naštěstí nepoužili. V dodávce jich přitom měli hned třináct! Ve voze byly také kancelářské židle, kufr a dva pytle štěrku, což mělo podle Haydona sloužit buď jako zátěž, nebo jako rekvizity, s jejichž pomocí chtěli atentátníci utajit své záměry před přáteli a příbuznými.

Nebojíme se, jdeme do ulic
Londýňané se na popud Červeného kříže včera v noci v hojném počtu vypravili do restaurací a barů, čímž týden po útoku dali najevo svou jednotu a nezdolnost. Restaurace v londýnské metropoli nabízely jídla a nápoje, jejichž koupí hosté přispěli na fond, který pomáhá obětem teroristických útoků a jejich rodinám po celém světě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.