V TV předvedli, co s tělem udělá kokain: Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

V TV předvedli, co s tělem udělá kokain: Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo!

Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo!
Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo! (Foto YouTube.com)

Poté, co lékaři odstranili srdce pacienta, který byl celá léta narkomanem závislým na kokainu, byli překvapeni, když jeho srdce stále bilo ještě 25 minut od vyjmutí z těla! Informovala o tom americká televize CBS.

Léta panoval mezi lékaři názor, že lidské srdce nemůže mimo tělo bít více než šedesát sekund. Dr. Travis Stork ale v mnoha oceněními ověnčeném pořadu The Doctors předvedl pravý opak. Na videu demonstroval srdce pacienta, který celých 15 let nadměrně užíval kokain a museli mu transplantovat srdce nové. Poté, co bylo jeho původní srdce vyjmuto, tlouklo mimo tělo ještě 25 minut!

Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo!

Třikrát větší
Kokain je povzbuzující prostředek, který umožňuje buňkám působit na abnormální úrovni, vysvětlil dr. Stork. „To srdce nebije jako obvykle, ale místo toho má po dlouhodobém užívání kokainu záškuby a křeče, které u pacienta navozují pocit trvalých, opakovaných infarktů. Stahů je jen pětadvacet za minutu,“ citoval lékař z vědecké studie.

Feťákovo srdce bylo navíc třikrát větší, než je obvyklé ‒ zdravé srdce má mít zhruba velikost zaťaté pěsti. „I k těmto devastujícím změnám došlo v důsledku negativního dopadu kokainu. Říká se jim dilatační kardiomopatie. Droga nutí srdce růst a pracovat abnormálně až do doby, kdy oteče tak, že nemůže normálně fungovat a zásobovat tělo krví,“ dodává Stork. „Srdce je přitom jeden ze svalů v těle, jež si nepřejete mít zvětšené...“

Srdce feťáka buší 25 minut mimo tělo!

Co je dilatační kardiomyopatie?
Onemocnění srdečního svalu, velmi otížně léčitelné, často smrtelné.
Velmi často se projevuje u feťáků nebo alkoholiků. Jejich srdeční sval ztrácí schopnost se správně stahovat, začne se tedy rozšiřovat a zvětšuje se. Důsledkem toho je ztráta funkce srdce jako pumpy a to vede k srdečnímu selhávání se všemi jeho projevy – dušnost až plicní edém, otoky dolních končetin apod.

Na video se srdcem se můžete podívat zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.