Zachránili rodinku strakapouda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zachránili rodinku strakapouda!

Dospělý ptáček
Dospělý ptáček (Foto pro Aha! – Libor Šejna)

Dobrá práce! O domov přišla při kácení v píseckých lesích rodinka strakapoudů. Těžaři se ale rozhodli ptáčata zachránit za každou cenu. Stačil nápad a drát.

Když těžaři Jaroslav Kolář a Jiří Veselý poslali k zemi polosuchý javor, objevili uvnitř stromu tři ptáčata. „Dutina byla asi v osmi metrech a při pádu se roztříštila. První myšlenka byla odvézt ptáčata do záchranné stanice. Nakonec jsme to vyřešili jinak,“ řekl hajný lesů Libor Šejna, kterého dřevorubci přivolali. Muži ptačí příbytek poskládali z rozbitých kusů zase dohromady. „Dutina byla asi jen v metru a půl, výš to nešlo. Mladé jsme tam vrátili a vše stáhli drátem,“ řekl hajný. Zhruba po hodině již staří bez problémů mláďata krmili a včera opustila hnízdo.

Pták, co rád bubnuje
Černobílý strakapoud velký s červenými spodními krovkami je známý svým »bubnováním« do kůry stromů, z níž špičatým zobákem s dlouhým jazykem vybírá kořist. Hnízdí v dutinách, které si sám hloubí vysoko ve ztrouchnivělých stromech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.