Útok na Rakku: Poslední baštu Islámského státu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Útok na Rakku: Poslední baštu Islámského státu!

Ofenziva
Ofenziva (Foto Facebook, Reuters)

 Na hrubý pytel, hrubá záplata. Jen několik desítek hodin poté, co se Islámský stát »hrdě« přihlásil k zodpovědnosti za další teroristický útok v Londýně, započala vojenská operace jejímž cílem je zničit dobýt poslední velkou baštu téhle zvrhlé organizace - syrskou Rakku! 

V Iráku hájí tzv. Islámský stát už jen poslední čtvrť Mosulu a teď má dojít na i na jeho »centrálu« – syrskou Rakku. Poslední místo, kde je »silný v kramflecích«. Ze severu a z východu se k ní ale blíží Syrské demokratické síly (SDF).
Jejich jednotky, vyzbrojované a ze vzduchu podporované aliancí v čele se Spojenými státy, zaútočily na vojenskou základnu severně od města a na jeho východní čtvrť Mašlab. „Pro IS bude těžké přesvědčovat nové rekruty, když ztrácí svá dvě hlavní města v Iráku a v Sýrii,“ uvedl americký generál Steve Townsend. Počítá každopádně s těžkými boji i poté.
V SDF bojují hlavně syrští Kurdové a Arabové, odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada. Jeho vojsko zatím čistí od džihádistů sousední provincii Halab.
I když se podaří džihádisty z jejich »státu« vypráskat, problém teroru v Evropě to rozhodně nevyřeší, možná naopak zhorší. Jen v Británii tajné služby sledují 3000 „subjektů zájmu“, tedy osob, jež by mohly inklinovat k terorismu všeho druhu; a o dalších 23 000 lidech mají záznamy z minulosti.

Mladí, talentovaní a… mrtví
Teroristé přeťali sedm úspěšných životů
LONDÝN (mav) – Angličan slavil první milion, Španělovi se dařilo v největší evropské bance, Kanaďanka se těšila na svatbu… Sedm obětí jatek, sedm nadějí. Každá odjinud, ale jejich osudy se střetly – a skončily – právě u Londýnského mostu.
Noc ze soboty na neděli, těsně před desátou hodinou. Kolem Londýnského mostu je spousta oblíbených podniků, kam Londýňané chodí pařit, slavit a relaxovat. Zřejmě proto tam vtrhla trojice džihádistů s úmyslem šířit děs, paniku a smrt.
Jména čtyř mrtvých sobotního atentátu jsou potvrzena, zbývá jmenovat tři – a čtyři lidé se pohřešují, zřejmě jen jeden z nich měl štěstí a přežil.
Kanaďanka Chrissy Archibald (†30) zemřela snoubenci v náručí, měli před svatbou. Donedávna pracovala v útulku pro bezdomovce, a tak teď lidí uctívají její památku právě dary či pomocí takovým charitám – pod heslem „posílá mě Chrissy“.
Brit James McMullan (†32) zrovna slavil úspěch svého podnikání. Poslední měsíce makal dnem i nocí, aby rozjel firmu nabízející internetové vzdělávání, a venku byl poprvé po dlouhé době. „Chystal se podepsat první smlouvu, obchod za 1,15 milionu liber (35 milionů Kč),“ prozradil jeho truchlící otec Simon (61).
Třetí potvrzenou obětí je francouzský číšník Alexandre (†27, příjmení nezveřejněno), jenž onen večer obsluhoval v bistru Boro. Zemřel tam asi i jeho kamarád a krajan, 36letý šéfkuchař Sébastien Bélanger. A pohřešuje se ještě další Francouz, Xavier Thomas.

Čtvrté jméno na seznamu mrtvých je Kirsty Boden (†28), australská zdravotnice. „O život tragicky přišla, když utíkala pomoci lidem na mostě,“ uvedla včera rodina. „Jsme nesmírně hrdí na to, jak obětavá a starostlivá celý život byla.“
Zřejmě mrtvý může být i 39letý Španěl Ignacio Echeverría, analytik finančních zločinů v největší evropské bance HSBC. Při útoku se zastal jiné ženy, v potyčce s teroristou použil svůj skateboard jako zbraň či štít. Neměl u sebe prý žádné doklady a rodina o něm od víkendu nemá žádnou zprávu...

2x už měla kliku,
teď je nezvěstná...
Mezi pohřešovanými je půvabná australská chůva Sara Zelenak (21). Ta už unikla předchozím dvěma útokům v Anglii: kolem Parlamentu se procházela v březnu, jen chvíli před tím, než tam Khalid Masood přejel a pobodal pět lidí. A měla lístek i na manchesterský koncert Ariany Grande, kde Salman Abedi bombou zabil 22 nevinných! Teď ji zřejmě štěstí opustilo, o sobotní noci měla pracovat, ale na poslední chvíli ji hlídání odpadlo a tak si vyšla do města...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.