Poprvé zahnízdili v Česku: Zpěvanka se pyšní čtyrčaty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Poprvé zahnízdili v Česku: Zpěvanka se pyšní čtyrčaty!

Více než měsíc se Zpěvanka s partnerem střídali v sezení na hnízdě v hustém rákosí. Teď už potomky čtvrtý den pyšně ukazuje světu.
Více než měsíc se Zpěvanka s partnerem střídali v sezení na hnízdě v hustém rákosí. Teď už potomky čtvrtý den pyšně ukazuje světu. (Foto ČTK – Zdeněk Němeček )

Pár labutí zpěvných zahnízdil poprvé v Česku. Elegantní ptáci se zabydleli na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku a vyvedli čtyři mláďata.

Samici označenou kroužkem a límcem s kódem 7R42 pojmenovali členové Moravského ornitologického spolku Zpěvanka. S »láskou« to neměla snadné. Již v roce 2009 to podle člena spolku Jiřího Šafránka vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, nakonec ale nezahnízdili. Až v únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu. Ten ale uhynul. Vloni konečně našla toho pravého a potomci jsou na světě.

Ornitologická záhada
Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se občas objevují v době tahu nebo i vzácně zimují. Zpěvanka, která se již 11 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě, je výjimkou. Proč se nevrátila do svého severského rodiště, je pro ornitology záhadou.

Víte, že...
...používání barevných krčních límců u hus a labutí je jedním ze způsobů kroužkování? Výhodou je, že lze odečítat pomocí dalekohledu.

Až prckové dospějí, budou mít zářivě žluté zobáky jako rodiče.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.