Pálí to jako v létě... Jak se bránit rakovině kůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pálí to jako v létě... Jak se bránit rakovině kůže!

Vyhřívejte se, ale nezapomeňte na vhodný krém.
Vyhřívejte se, ale nezapomeňte na vhodný krém. (Foto: scom, Decathlon, ara)

Stává se to každý rok mnohým z nás. První sluneční paprsky nás obarví dočervena. Spálíme se jen proto, že jsme zase podcenili sílu paprsků. A jsme blíž velkým problémům.

Stačí se 3x spálit, a riziko rakoviny kůže se zvyšuje. Kožní nádory už u nás tvoří čtvrtinu všech druhů nádorů. Přitom už pouhá tři spálení kůže během života zvyšují riziko onemocnění melanomem víc než dvojnásobně.


1. Kůži na slunce připravte tak, že budete užívat betakaroten. Ten dokáže napravovat škody, které napáchalo slunce, ale nedovede samotnému poškození nebo spálení zabránit.

 2. „Natřete se opalovacím prostředkem půl hodiny před pobytem venku. O výši ochranného faktoru rozhoduje váš fototyp. Čím světlejší, tím vyšší ochrana,“ radí Jarmila Rulcová z dermatologické ambulance SynCare.

3. „Pro první opalování doporučuji volit krémy s »padesátkou«. Ta vás spolehlivě ochrání před ostrými paprsky,“ vysvětluje Rulcová.
4. I tmavé kůži hrozí předčasné vrásky a nepravidelná pigmentace. Nechráněné opalování může vést ke genetickým změnám v buňkách a vyvinout se v melanom. Poškození se také projevuje jako drsná šupinatá skvrna, která se nazývá sluneční keratóza.

5. Nové průzkumy ukazují, že 40 % žen se nechrání vůbec nebo na některá místa zapomínají (nárty, zátylek, uši, spodní část zad). Na tato místa je dobré použít sprej, jednodušeji se roztírá.

6. Nejspolehlivější ochranou je pobyt ve stínu a oblečení. Čím silnější je látka, tím účinněji omezí UV záření. Platí, že volné tmavé oblečení chrání lépe než těsné a světlé. Syntetická vlákna odolávají UV záření lépe než bavlna.
Co možná nevíte o rakovině kůže
• Melanom je nejčastějším typem rakovinového bujení ve věkové skupině 25 až 29 let a druhý nejčastější ve skupině 15 až 29 let.

• Rakovina kůže se může rozvinout nejen z mateřského znaménka, ale i na jiném místě, kam si nevidíte a které nevystavujete slunci. Například mezi prsty na nohou, v podpaží nebo v oblasti genitálií.

• I z pigmentových skvrn se může vyvinout kožní rakovina. Dříve skvrny měli jen starší lidé, dnes se objevují i u mladších žen.

• Může postihnout i lidi bez nebo s minimem znamének.

• Melanom může vypadat jako pohmožděnina nebo tmavý flíček pod nehtem.

• I když se neopalujete, může se u vás objevit rakovina kůže. Roli hrají genetické dispozice. Pokud ji měl některý z rodičů či prarodičů, vaše riziko stoupá až o 15 %.

• „Rodiče by měli mít na paměti, že až 50 % nebezpečného UV záření získá člověk do 18 let. Pokud se dítě jednou za život spálí tak, že má puchýře, zvyšuje se riziko onemocnění melanomem dvojnásobně,” tvrdí dermatolog profesor Petr Arenberger.


Víte, že...
...bychom měli na 1 cm čtvereční nanést 2 ml ochranného krému? Přibližně to znamená, že na plochu těla spotřebujeme 6 čajových lžiček. Jeden krém o obsahu 150 až 200 ml nám vystačí na dva až tři dny!

Co je UVA a UVB záření?
UVA záření způsobuje stárnutí kožních buněk a UVB spálení pokožky, proto je třeba chránit se před oběma. Pozor! UVA paprsky působí i přes sklo a podílejí se na vzniku sluneční alergie.

Tip Aha!: Proti sluníčku v UV tričíčku
Před slunečním zářením vás ochrání tzv. UV plážové oblečení. Jeho ochrana je podobná použití krému s SPF 50. Sportovní trička seženete už od 100 Kč. V nabídce jsou kromě triček také krátké overaly, čepice, kraťasy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.