Léčivé houby –– přírodní zbraň s tisíciletou tradicí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Léčivé houby –– přírodní zbraň s tisíciletou tradicí

 (Shutterstock)

Ačkoli se zdá, že pro naše zdraví je nejdůležitější vysoká aktivita imunitního systému, opak je pravdou. Imunitní systém musí být v rovnováze! Jak vlastně funguje a jak podpořit jeho správnou funkci?

Organismus může poškodit jak zvýšená aktivita imunitního systému, tak jeho nedostatečná funkce – tělo je při ní náchylnější k infekcím, není schopné bojovat s nepřáteli, s nimiž se u člověka s dobře fungující imunitou vyrovná bez potíží.

JAK FUNGUJE

Imunitní systém je velice složitý. Nezanedbatelnou funkci v něm mají pokožka a sliznice, které jsou v kontaktu s vnějším prostředím. Ty zabraňují průniku nebezpečí do těla. Pokud již infekční činitelé do těla proniknou, jsou zde imunitní buňky a substance, které dokážou tuto hrozbu najít, označit, zlikvidovat a zároveň informovat další imunitní buňky o nebezpečí, které v těle je. Dochází tak k aktivaci imunitního systému. Do obrany se zapojují buňky vrozené imunity, tj. makrofágy, dendritické buňky, neutrofily, které nebezpečné částice pohlcují, ničí a informaci předávají dále, a to buňkám získané imunity, kam patří T lymfocyty a B lymfocyty, které tvoří účinné protilátky. Poté, co ohrožení pomine, uplatňují se mechanismy, které imunitní systém tlumí, aby se opět dostal do rovnovážného stavu. Pokud k tomu nedojde, komplikace pokračují. To je pouze zjednodušený popis fungování imunitního systému, ale i přesto je vidět, že je velmi komplikovaný a musí být přesný. Reakce musí být dostatečně silná, aby zničila nebezpečí, ale ne natolik silná, aby zničila tkáně.

TRUMFY ČÍNSKÉ  MEDICÍNY

Imunitní systém je nutné podporovat: zdravým životním stylem, vyváženým jídelníčkem, pohybem, pomáhá i dobrá nálada. Pro jeho harmonizaci můžete zvolit i přírodní prostředky, které jsou dnes velmi populární. Mnohé z nich jsou prověřené staletími zkušeností tradičních lékařů. Patří mezi ně např. medicinální houby, jako je Reishi, Cordyceps, Agaricus a další. Moderní výzkumy stále prokazují jejich schopnost pozitivně ovlivňovat lidské zdraví, imunitu. Medicinální houby obsahují množství biologicky aktivních složek, díky tomu působí na imunitní systém komplexně a posilují jeho aktivitu v případě, že je tělo napadeno infekcí či je nutné bojovat s jinými hrozbami. Na druhou stranu tlumí imunitní odpověď u autoimunitních zánětů a alergií. Působí hojivě a ochranně na sliznice a imunitnímu systému i pomáhají – samy se dokážou vypořádat s mnohými, např. infekčními činiteli. Důležité je i jejich nepřímé působení: upravují střevní mikroflóru, zlepšují psychiku i spánek.

SUROVÉ NEBO V LÉKÁRNĚ

Pokud zvolíte léčivé houby ve formě potravinových doplňků, vybírejte podle určitých pravidel. Např. podle obsahu polysacharidů. Někteří prodejci nabízejí Cordyceps či Reishi s 40 % či 50 % nebo dokonce 60 % polysacharidů. Takovéto zvyšování koncentrace polysacharidů je vždy na úkor ostatních účinných látek. Jednoduše Cordyceps už přestává mít účinky Cordycepsu a blíží se čistému betaglukanu. Pokud je třeba působit silněji, zvýší se množství užívaných kapslí. Přitom poměr účinných látek zůstane stejný jako v surové houbě. To je jednoduchá matematika, nenechte se klamat reklamními triky.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.