Kauza zastřeleného taxikáře Proč musel zemřít? Známe nové skutečnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kauza zastřeleného taxikáře Proč musel zemřít? Známe nové skutečnosti!

Pavel Vopěnka byl oporou hokejbalového týmu a patřil mezi nejlepší střelce ligy.
Pavel Vopěnka byl oporou hokejbalového týmu a patřil mezi nejlepší střelce ligy. (: ČTK, archiv rodiny Pavla Vopěnky)

Případ zastřeleného Pavla Vopěnky (30), který minulou neděli zemřel po zákroku policejní hlídky na pražském Proseku, zůstane možná navždy zahalen tajemstvím. Proč mezi kamarády oblíbený muž, sám sportovec a trenér žáčků hokejbalového mužstva, napadl nejdříve mladou ženu a potom strážníky městské policie? Měl psychické problémy, nebo jednal pod vlivem drog?

● Kdo byl vlastně Pavel Vopěnka?
● Vážně musela policie střílet?
● Co říkají blízcí mrtvého?

I když týden po tragické smrti zůstal motiv jeho agresivního jednání stále neobjasněný, Nedělnímu Aha! se podařilo objevit další důležitá svědectví.

Případ jako z amerického akčního filmu se odehrál minulou neděli odpoledne na jinak poklidném pražském Proseku. Jen jména hlavních aktérů nebyla smyšlená, ale skutečná. Podle výpovědí očitých svědků tam v Litoměřické ulici (v místě svého bydliště) napadl Pavel Vopěnka nejprve sedmadvacetiletou Lucii H. a později i dva strážníky městské policie, které přivolal jejich kolega, sledující incident z okna svého bytu. Krátce poté následovaly další pasáže onoho »bizarního filmu«, který by klidně mohl nést název Jak se nemá zasahovat proti útočníkovi. Výsledkem neprofesionálního zásahu bylo zmlácení obou mužů zákona a odzbrojení jednoho z nich. Následoval příjezd hlídky státní policie, střelba na ozbrojeného a zabitím vyhrožujícího Pavla Vopěnku a jeho zastřelení. Celé drama, končící smrtí mladého muže, netrvalo déle než patnáct minut. Motiv agresivního jednání pražského taxikáře a sportovce Pavla Vopěnky jeho známé a kamarády šokoval. Znali ho jako slušného, přátelského a bezkonfliktního člověka, o to víc je jeho násilná smrt zaskočila.

Spekulovalo se dokonce o tom, že jeden ze zasahujících strážníků byl milencem Vopěnkovy bývalé přítelkyně a že šlo o vyřizování účtů v rámci milostného trojúhelníku. Policejní vyšetřovatelé však během týdne tuto teorii vyloučili. „Dosud shromážděné materiály a výslechy vylučují, že se napadená žena znala se zastřeleným mužem, nebo že se znala se strážníky,“ komentuje spekulace policejní mluvčí Eva Brožová. „Strážník opakovaně potvrdil, že napadenou ženu nezná a není s ní v jakémkoliv osobním, či příbuzenském vztahu. Podle jeho tvrzení neexistuje žádné spojení ani mezi ním a zastřeleným mužem,“ souhlasil ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

Měl zastřelený psychické problémy?
Závažné svědectví, ukazující Pavla Vopěnku ve zcela opačném světle, dodal Nedělnímu Aha! další z jeho známých, který si však nepřál být jmenován. Z jeho výpovědi vyplývá, že zastřelený muž nebyl psychicky zcela v pořádku. Rázné řešení svého duševního stavu prý stále odkládal, před kamarády a svým okolím nedával nic znát. O tom, jak vážně na tom ve skutečnosti je, věděli jenom jeho nejbližší. Den před smrtí prý doma sliboval, že jen co skončí sezona, bude mít čas vyhledat psychiatra a dát se do pořádku. A jaké byly jeho důvody k depresím? Zřejmě jich bylo víc. „Špatně nesl, že ho opustila přítelkyně s děckem. Především kvůli ní měl i finanční problémy a ke všemu ho před několika týdny přepadli v taxíku dva lupiči,“ tvrdí Vopěnkův známý.

Martin Jelínek, kamarád zastřeleného: Nechápu to! Pár hodin předtím byl v pohodě!

Nečekaná smrt taxikáře a sportovce Pavla Vopěnky zasáhla nejen jeho rodinu, ale také spoluhráče a kamarády z pražských hokejbalových klubů. Šokem a nevysvětlitelnou záhadou je Pavlova smrt i pro Martina Jelínka (34), hráče, který má ve sportovním areálu mládeže na pražské Palmovce stánek s občerstvením. S Pavlem Vopěnkou se znal patnáct let.

Kdy jste s Pavlem mluvil naposledy?
„Ještě v neděli v jedenáct hodin dopoledne jsme spolu mluvili a Pavel byl úplně v pohodě. Natočil jsem mu půllitr žluté limonády a pamatuji se, že sháněl kluky na turnaj někam do jižních Čech. Ptal se i mě, ale já jsem účast odmítl.“

Byli jste kamarádi a spoluhráči?
„Kamarádili jsme spolu, ale Pavel hrál v jiném týmu. Vídali jsme se často, občas jsme zašli na pivo.“

Byl agresivní?
„Naopak. Byl veselý a oblíbený. Trénoval žáky a sám jsem mu radil, aby ke klukům změnil přístup, že je k nim moc kamarádský. Neměl rád bezpráví a prát se uměl jako normální kluk. Kdyby ho napadl nějaký boxer, nejspíš by to Pavlovi nandal. Asi před čtyřmi měsíci jsme šli na diskotéku, kde si ho jeden z hostů s někým spletl a dal mu tři rány pěstí. Pavel se ale nepral a raději odešel domů.“

Jaký měl vztah k ženám?
„Nikdy nebyl ženatý, ale o holky nouzi neměl. Byl to ale takový dobrák, kterého holky většinou využily. Ale vím, že teď v posledních měsících měl nějakou novou známost.“

Policie vyloučila, že by měl v krvi alkohol. Myslíte, že za jeho jednáním mohly stát drogy?
„Tak to je nesmysl. Pavel byl takový ten zodpovědný typ. Nekuřák, sportovec, dost se hlídal, navíc pořád řídil svůj taxík. Nikdo z nás nerozumí tomu, co se stalo.“

Jak jste se o jeho smrti dozvěděl?
„V neděli kolem půlnoci mi to volal kamarád. V první chvíli jsem si myslel, že si ze mě dělá srandu a že je Pavel někde vedle něj. Potom jsem byl v šoku, nemohl jsem si to nijak vysvětlit.“

Ani po týdnu v tom nemáte trochu jasno?
„Když jsem si o jeho agresivním chování přečetl první zprávy v novinách, říkal jsem si, že je to celé nesmysl. Vůbec mi to s jeho povahou nešlo dohromady, byl to úplně normální kluk. Jestli se vše skutečně odehrálo tak, jak to bylo popsáno svědkem, říkal jsem si, že se něco muselo stát. Proč by napadl nějakou dívku? Žádné vysvětlení mě nenapadlo a asi se to už nikdy nedozvíme.“

Smrt na Proseku Časové schéma

14.19 V místě svého bydliště v Litoměřické ulici na Proseku napadl Pavel Vopěnka mladou ženu. Na služebnu městské policie telefonuje jeden z kolegů strážníků, který napadení sledoval z okna.
14.25 Přijíždí dvoučlenná hlídka strážníků, dochází k potyčce, útočník oba policisty zmlátí a vezme jim zbraň.
14.33 Strážníci se dají na ústup a ze svého vozu žádají o pomoc státní policii. Té údajně nahlásila incident i přepadená žena.
14.34 Přijíždí policejní hlídka a střílí na Vopěnku, který se sám snaží z ukradené pistole na přijíždějící policisty střílet. Jeho zbraň ale není nabitá. Policisté Pavla Vopěnku zastřelí.

Strážníci pochybili!

Případ zbytečné smrti mladého muže nastoluje otázku, zda výcvik městských strážníků je dostatečný a jestli počítá se situacemi, kdy se muži zákona ocitnou tváří v tvář silně agresivnímu člověku. Zásah strážníků, ke kterému došlo minulou neděli, ukazuje, že jejich postup byl špatný a neprofesionální. Aby se policejní hlídka ve službě nechala odzbrojit a navíc zmlátit jedním člověkem, je neomluvitelné. Chybu uznal i náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, pod kterého pražská městská policie spadá. Podle něho se strážníci nechovali takticky a situaci podcenili. Zpřísnit výcvik městských strážníků v celé republice chce (bez ohledu na nedělní střelbu) i ministerstvo vnitra. Otázky nad nedělní tragédií však vyvolává i zásah státní policie, jejíž příslušník si prostřelil vlastní služební vůz. Na druhou stranu, podle všech doložených skutečností, se zdálo nezbytné, aby policisté proti muži, který sám mačkal spoušť pistole, použili své zbraně.

Krve jako na jatkách!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.