Wintonovy děti postavily památník svým rodičům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Wintonovy děti postavily památník svým rodičům!

Zuzana Marešová (vlevo) a lady Milena Grenfell-Baines odhalují Památník rozloučení.
Zuzana Marešová (vlevo) a lady Milena Grenfell-Baines odhalují Památník rozloučení. (Foto Aha! – Martin Přibyl)

S vědomím, že už je možná nikdy neuvidí, posadily v létě 1939 stovky převážně židovských rodičů své děti do vlaků, které tehdy vypravoval sir Nicholas Winton (†106), a jež je odvezly do bezpečné Anglie. Nyní se tito rodiče dočkali svého Památníku rozloučení na pražském hlavním nádraží.

Památník v chodbě vedoucí k odjezdu vlaků odhalily v sobotu dosud žijící Wintonovy děti za přítomnosti svých potomků z celého světa. „Promarnili jsme mnoho času a čekali příliš dlouho s projevem vděčnosti. Nás, kteří jsme živým svědectvím, rychle ubývá.

Památník je poděkování a trvalá připomínka hrdinského činu našich rodičů, jejich obětavé lásky, odvahy a sebezapření,“ řekla lady Milena Grenfell-Baines (88), jedno z Wintonových dětí a spoluniciátorka akce. Památník má podobu přesné repliky dveří z osobního vagonu III. třídy řady Ca, tedy stejného, jakým v roce 1939 vycestovalo z Prahy díky siru Nicholasu Wintonovi 669 převážně židovských dětí. V okénku dveří jsou z jedné strany vypískované dětské ruce a z druhé ruce jejich rodičů.
Skromný hrdina
Sir Nicholas Winton o svém činu nikdy nemluvil a na veřejnost se jeho hrdinství dostalo až v roce 1988, kdy seznamy zachráněných dětí a další dokumenty objevila na půdě jeho žena Greta.

Pomník zachránce
Svůj vlastní pomník dostal Winton na pražském hlavním nádraží již v roce 2009. Sousoší, které je umístěné na prvním nástupišti, představuje skupinu tří postav – samotného Wintona a dvou dětí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.