Poprvé v Česku a hned paterčata: Narodili se bílí lvi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poprvé v Česku a hned paterčata: Narodili se bílí lvi!

To jsou oni. Vzácná bílá lvíčata přišla na svět 4. května v Zoo Dvorec u Českých Budějovic. Zatím připomínají jen plyšové klubko, které si lvice bedlivě střeží.
To jsou oni. Vzácná bílá lvíčata přišla na svět 4. května v Zoo Dvorec u Českých Budějovic. Zatím připomínají jen plyšové klubko, které si lvice bedlivě střeží. (Foto Zoo Dvorec, ara)

Jsou bílí jak sníh, je jich pět a máma je bedlivě střeží. Vzácné jihoafrické bílé lvy se podařilo odchovat v zoo v Borovanech na Českobudějovicku. 

Jde o velkou raritu. Bílí lvi patří mezi nejohroženější a nejkrásnější zvířata na planetě. V současné době žije už jen asi sto jedinců v zoo, ve volné přírodě jich je podstatně méně.
„Naši lvi přepisují historii chovů. Mláďata se narodila 4. května, jsou zdravá a přibývají na váze. Nechtěli jsme o tom dříve mluvit, než přečkají nejkritičtější první dny. Lvice Tia se o ně pečlivě stará, vyhráno ale ještě není,“ uvedl ředitel Zoo Dvorec Viktor Ambrož.
Výjimečný je podle něj i počet lvíčat. „Dosud se rodila maximálně čtyřčata, o pěti mláďatech jsme ještě neslyšeli,“ dodal. V žádné z českých a slovenských zoologických zahrad se dosud nepodařilo mláďata bílých lvů odchovat.

Pyšní rodiče
Chovný pár lvů bílých přijel do Zoo Dvorec koncem loňského srpna. Samec Agi (6,5) a samice Tia (7) si rychle zvykli a v polovině ledna se pustili do páření. Že se jim to podařilo, bylo jasné už koncem dubna. Březost u lvic je cca 116 dní.

Víte, že...
...soukromý park v Borovanech byl založen před deseti lety, v roce 2012 získal statut zoo?
...se zaměřuje zejména na chov zvířat afrického a amerického kontinentu?

Nejsou albíni
Bílí lvi jsou největším poddruhem lva pustinného. Nejsou albíni, ale genetická rarita, která se váže unikátně pouze k jediné oblasti na světě – jihoafrické Timbavati. Rodí se sněhově bílí, v dospělosti jejich srst zežloutne. Afričané věří, že jsou to spirituální bytosti, které se na zemi zhmotňují jen tehdy, je-li příroda v ohrožení. Obvykle rodí dvě až tři mláďata, výjimečně čtyři.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.